Pablo Casado 2.0. El nou líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, va arribar fa només unes setmanes al capdavant de la formació conservadora per a rellevar Pablo Casado. D'aquest canvi s'esperava molt, començant per un relaxament de la duresa discursiva amb què s'havia pronunciat fins aleshores el líder dels populars. Però ha estat només un miratge. Aquest dijous, Feijóo ha abandonat novament la moderació per a carregar contra Catalunya i el model català de l'educació, tot plegat enmig del debat per la sentència del 25% i l'acord que busca protegir el català a les escoles. En una entrevista, el polític gallec ha arribat a dir que a les aules catalanes hi ha un "apartheid lingüístic" perquè els nens "no poden tenir coneixement del castellà".

Les seves paraules no han deixat indiferent el líder del PSC, Salvador Illa, que ha aprofitat una visita a terres andaluses, en el marc de la campanya electoral d'aquesta regió, per a pronunciar-se. Illa ha reconegut sentir-se "molt decebut". Ell mateix ha admès, també, que el substitut de Pablo Casado no ha arrencat la seva etapa com ell s'esperava: "M'esperava una altra cosa del senyor Feijóo".

A continuació, l'ha criticat per la seva estratègia, continuista respecte l'anterior lideratge. "Jugar amb aquests temes i el llenguatge que ha utilitzat em fa pensar que està en l'aposta de mantenir una actitud de confrontació, quan el que cal és afavorir la convivència i el retrobament". Això consisteix, precisament, a potenciar la presència del castellà a les escoles catalanes, com ha afirmat el mateix líder socialista. I és que ha defensat, novament, que les resolucions judicials s'han de complir, en referència a la del 25% del TSJC, i ha criticat que "defensar el català no és atacar el castellà", en una retòrica ja habitual.

"Que no instrumentalitzi la llengua"

Tampoc ha canviat gaire el seu discurs la portaveu del PSC, Alícia Romero, que ha rebutjat convertir el català en "una arma llancívola entre partits per aconseguir vots". En aquest sentit, s'ha dirigit directament a Feijóo per a reclamar-li que "no instrumentalitzi" ni el català ni el castellà. "Són un bé molt preuat, i el que hem de fer és protegir-lo i ensenyar-lo". També ha argumentat que als centres "no hi ha problemes amb la llengua", sinó que aquests els generen els partits. I ha demanat "responsabilitat" al president dels populars, especialment tenint en compte el seu origen gallec, perquè "ell que ve d'una terra on hi ha dues llengües oficials".