"L'administració espanyola busca col·lapsar la Generalitat preparant informes setmanals". Així ha reaccionat el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, després que el govern espanyol hagi anunciat que a partir d'ara els diferents departaments del Govern hauran de justificar setmanalment les seves despeses per així poder controlar que Govern no gasti ni euro en el referèndum.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha reaccionat a la notícia i ha assegurat que "el govern espanyol discrimina els ciutadans de Catalunya pel sentit del seu vot". "És una campanya de la por", ha sentenciat.

De fet, el secretari d’Economia ha acusat el govern espanyol d’estar “amenaçant els proveïdors, els funcionaris i els serveis públics” perquè els catalans “van votar un Govern diferent al que ells volien” i que està compromès amb el referèndum de l’1 d’octubre.

Aragonès, però, està segur que l’executiu que lidera Mariano Rajoy no posarà en perill els pagaments als proveïdors provinents del FLA. "Si tallen l’aixeta a Catalunya, ells s’embussen”, ha sentenciat.

Condicions per rebre el FLA

Aquest migdia el Govern espanyol ha condicionat el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que el Govern de la Generalitat no gasti ni un euro per al referèndum d'independència de l'1 d'octubre, segons ha anunciat el ministre de Cultura i portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Així doncs, els departaments de la Generalitat hauran de justificar setmanalment les seves despeses perquè el Govern central verifiqui l'ús que en fan.

El Ministeri d'Hisenda verificarà el previst en aquest acord i si la informació conclogués que s'ha finançat el procés referendari, donarà trasllat a les autoritats competents per l'exigència de responsabilitats. En cas d'incompliment de l'obligació d'informació, s'aplicarà el previst a l'acord de la comissió delegada d'afers econòmics del novembre 2015, sobre mesures per garantir a Catalunya la prestació de serveis públics en defensa de l'interès general, que condiciona el desemborsament del finançament del FLA al compliment de l'acord.

Des del 2012, el FLA ha liquidat a Catalunya 67.000 milions d'euros. El total previst per al 2017 és de 3.600 milions d'euros. La decisió l'ha adoptada la comissió delegada per a assumptes econòmics i s'aplicarà de manera immediata. El control dependrà del ministeri d'Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro.