Ja fa temps que es van portar a terme els canvis als Mossos d'Esquadra, començant a finals de l'any passat amb la destitució de Josep Lluís Trapero. A partir de la remodelació de la cúpula van ser molts els partits polítics que van exigir explicacions, i en especial la compareixença del responsable, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va comparèixer en una comissió extraordinària al Parlament per ser sotmès a les preguntes dels grups. Les explicacions no van ser considerades suficients i els comuns van exigir la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar aquests canvis com a màxim responsable, i així es produirà en el ple de la setmana vinent.

Aquest matí al Parlament, just un dia després que el TSJC hagi deixat a un pas la presidenta Laura Borràs per la causa a la Institució de les Lletres Catalanes, s'ha reunit la Mesa i la Junta de Portaveus. En total ambdues sessions s'han allargat més de quatre hores, però malgrat la sospita, fonts parlamentàries han assegurat que no s'ha abordat en cap moment la situació de Borràs, sinó que principalment s'ha acordat la preparació del ple de la setmana vinent que s'allargarà de dimarts a dijous. La compareixença d'Aragonès serà en principi el dimecres, a falta de confirmació.

La sol·licitud de compareixença del president de la Generalitat va ser aprovada en el ple de finals de febrer sense incidents, perquè fins i tot Esquerra i Junts van votar a favor d'aquesta. Malgrat ambdós grups van votar a favor, van assegurar que no hi ha res de sospitós en el relleu, van insistir en el compromís de l'executiu contra la corrupció i van defensar els canvis per estar orientats a la millora del cos policial.

Explicacions insuficients

Els comuns van exigir aquesta compareixença perquè consideren que els canvis van ser arbitraris i opacs, i van explicar que estaven especialment preocupats pels canvis a la Comissaria General d'Investigació Criminal. La petició dels comuns va arribar després que Joan Ignasi Elena expliqués que l’objectiu dels canvis al capdavant dels Mossos s’emmarquen en la necessitat de nous lideratges per afrontar la nova etapa que ha de situar el cos de cara al 2030. El conseller també va negar qualsevol “purga” i va defensar que ha fet el mateix que han fet els altres consellers d’Interior i que va prendre les decisions després d’haver-se reunit amb els comissaris i haver visitat comissaries per conèixer el funcionament del cos i quin havia de ser el rumb dels Mossos d’Esquadra i del nou model de direcció.

Un dia després d'aquestes explicacions el portaveu dels comuns David Cid va carregar contra elles: "No va ser capaç d'explicar quins són els motius que fan incompatible la presència de Trapero i Rodríguez amb el nou enfocament que diu prometre".