Més explicacions. Ara serà el torn del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que haurà de comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre el relleu de la cúpula dels Mossos d'Esquadra. El canvi impulsat per la conselleria d'Interior ja fa setmanes que està en el punt de mira de l'oposició, que ha rebutjat fins ara les explicacions donades pel Govern. Però ara no ha estat només aquesta la que ha demanat que Aragonès s'expliqui: tots els grups parlamentaris han votat a favor de la proposta, també Esquerra Republicana i Junts.

Sense títol

Ara bé, no per això consideren que hi hagi res de sospitós en el relleu. Des d'ERC, el diputat Chakir El Homrani ha insistit en el compromís de l’executiu català contra la corrupció i ha criticat que el debat sobre la compareixença hagi posat en dubte la professionalitat dels Mossos d’Esquadra. “Però és molt més fàcil fer això que veure contradiccions amb el que va passar a Cadis, on s’han utilitzat pilotes de goma”, ha dit en referència als comuns. I la diputada de Junts Mercè Esteve ha defensat els canvis per estar orientats a la millora del cos policial, i ha garantit que les investigacions impedeixen les ingerències externes.

La proposta va ser presentada pels comuns. Avui, en la seva intervenció a la Cambra abans de la votació, el diputat lila David Cid ha acusat el Govern d'apartar qui combat la corrupció, i ha dit que ERC i Junts no han manifestat discrepàncies tot i discutir "per tot". Per la seva banda, el diputat del PSC Ramon Espadaler ha opinat que, si fins ara no s'han donat explicacions convincents, és perquè "és inexplicable", i ha acusat el Govern de voler "polititzar" el cos policial, a més d'haver-se convertit en una "font d'inestabilitat".

Mentrestant, el diputat de Vox Antonio Gallego ha estat més taxatiu: "Volem saber ja de ja què ha passat". A més, ha reivindicat la necessitat "d'aixecar la catifa per saber el nivell de porqueria que amaga el Govern". El diputat de Ciutadans, Matías Alonso, . I la diputada del Partit Popular Lorena Roldán ha aprofitat la seva intervenció per assenyalar directament el conseller Joan Ignasi Elena: "Fins on volen arribar els seus tentacles?", ha dit.

La petició dels comuns

El 28 de gener, els comuns van registrar al Parlament una petició de compareixença del president, Pere Aragonès, per explicar els canvis "arbitraris" a la cúpula de Mossos "davant l'opacitat que continua mantenint-se", segons van apuntar en comunicat, on van detallar que estaven especialment preocupats pels canvis a la Comissaria General d'Investigació Criminal.

Aquesta petició arriba després que només uns dies abans hagués comparegut a la comissió d'Interior el titular d'aquesta àrea, el conseller Joan Ignasi Elena, que va assegurar que els canvis responien a la voluntat d'iniciar una nova etapa al cos amb més territorialització, horitzontalitat i feminització. Però les respostes van ser considerades insuficients per part dels grups de l'oposició. Un dia després, el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, va comparèixer des del faristol de la Cambra per carregar contra les explicacions d'Elena: "No va ser capaç d'explicar quins són els motius que fan incompatible la presència de Trapero i Rodríguez amb el nou enfocament que diu promoure".

Les explicacions insuficients d'Elena

Elena va comparèixer el 24 de gener a la comissió d’Interior per donar detalls dels canvis que el seu equip havia fet a la direcció de la Policia de Catalunya. El conseller no es va moure gens de l’argumentari que feia dies que repetia: l’objectiu dels canvis al capdavant dels Mossos s’emmarca en la necessitat de nous lideratges per afrontar la nova etapa que ha de situar el cos de cara al 2030. El conseller també va negar qualsevol “purga” i va defensar que ha fet el mateix que han fet els altres consellers d’Interior i que va prendre les decisions després d’haver-se reunit amb els comissaris i haver visitat comissaries per conèixer el funcionament del cos i quin havia de ser el rumb dels Mossos d’Esquadra i del nou model de direcció.