El president, Pere Aragonès, ha valorat finalment la crisi que es va obrir ahir entre els socis de Govern arran de la carregada del diputat republicà Gabriel Rufián contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el seu entorn per la suposada trama russa del procés. Durant unes declaracions des d'Alemanya on es troba de viatge oficial que fa a Alemanya, Aragonès ha esquivant la polèmica per les paraules de Rufián, però ha advertit també que "la referència del Govern ha de ser Europa i el marc de drets i llibertats".

"No entraré a valorar declaracions. Ens hem de centrar en les qüestions importants", ha reclamat el president quan ha estat interrogat en relació a la polèmica que ha mantingut en tensió els socis del Govern durant les darreres hores. Això no obstant, en ser preguntat sobre les informacions publicades que fan referència a reunions de Puigdemont i el seu entorn amb representants del Kremlin, ha assegurat que no volia valorar trobades que "no sabem si s'han produït o no". A més, ha exigit que cal deixar clar quin és el marc de referència del conjunt del Govern. "El nostre marc de treball i els Estats amb què ens volem relacionar i els àmbits polítics amb què ens volem relacionar són els d'Europa, els dels Estats que defensen la democràcia i el marc de llibertats que compartim", ha advertit.

Aquesta ha estat una i una altra vegada la resposta que ha donat cada cop que se li ha preguntat al respecte. "Deixem molt clar quin és el nostre marc de referència i els socis que volem", ha insistit i "més ara en què aquest espai de democràcia i drets i llibertats a Europa està amenaçat".

 

Aquest dimarts durant una roda de premsa al Congrés dels diputats, Rufián va donar per bona l’existència d’una connexió russa del procés, titllant Puigdemont i el seu entorn de senyoritos que juguen a ser James Bond. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va qualificar de “miserable” el diputat republicà, mentre el vicepresident, Jordi Puigneró, va transmetre el seu enuig a Aragonès i va preguntar si aquesta era la posició de ERC. El president del grup parlamentari, Albert Batet, va demanar als republicans que desautoritzi Rufián.

 

Aragonès havia evitat fins aquesta tarda fer declaracions sobre la crisi oberta al Govern, però en aquestes hores, la crisi entre els socis ha anat evolucionant. Rufián s’ha disculpat públicament per les formes, però ha insistit en la necessitat d’un desmarcament de qualsevol possible vinculació entre el procés i Rússia, mentre que Junts ha valorat la rectificació però ha insistit que no permetrà que "quedi cap dubte sobre l'actuació internacional de l'independentisme".

 

Confiança amb Cambray

En relació a la vaga a l'Ensenyament, Aragonès ha assegurat que el Govern està disposat a "amplificar el diàleg" i ha reiterat "tota la confiança cap al conseller d'Ensenyament, Josep Gonzàlez-Cambray, per afrontar els canvis necessaris i el diàleg -"la conversa activa"- amb els docents. El president s'ha emparat en les paraules dels sindicats per deslligar la vaga dels canvis del calendari -"els mateixos sindicats de docents diuen que el motiu principal no és el canvi de calendari i per tant no és un error haver-lo plantejat", ha dit- i ha destacat que el pressupost d'Educació és el més alt de la història, i el nombre de docents també.

El president ha fet aquestes declaracions després de la segona jornada dels cinc dies de vaga de l’ensenyament que ha tingut com a detonant la modificació del calendari escolar, sense haver-ho pactat prèviament amb els sindicats o el Consell Escolar. El Govern va fer ahir una crida als sindicats a asseure’s a la taula de negociació però aquests reclamen la dimissió del conseller, Josep Gonzàlez Cambray.