El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que espera trobar a Europa "la justícia i la reparació" que no ha trobat a Espanya davant "l'espionatge massiu" amb Pegasus. El president de la Generalitat ho ha afirmat des de Santiago de Xile, on aquest dilluns acaba el viatge institucional de 9 dies per Amèrica Llatina. De fet, aquest mateix dimarts anirà a Madrid per assistir a la comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre aquest cas d'espionatge, on declararà com a víctima. Aragonès ha lamentat que les institucions de l'Estat espanyol, especialment aquelles que són responsables d'àmbits que poden estar vinculats amb l'espionatge, no vulguin donar explicacions davant dels eurodiputats. "No entenc què han d'amagar si tot s'ha fet bé", ha afegit. 

 

Així mateix, ha insistit que en el "sistema judicial espanyol" no han trobat la protecció davant l'espionatge a més de 60 independentistes amb el programa Pegasus, segons recull l'agència EFE. "Hem estat espiats pel simple fet de defensar unes idees i d'exercir les nostres responsabilitats institucionals, i encara no hem trobat empara en el sistema judicial espanyol", ha assenyalat. Per això, el president de la Generalitat ha afirmat que espera que "la resposta" arribi per part de les institucions europees. 

Aragonès es reuneix amb ministres del govern de Xile

Aragonès acaba aquest dilluns a Xile el seu viatge institucional, on s'ha reunit amb el govern del país. En concret, l'han rebut el ministre d'Hisenda, Mario Marcel, i el ministre d'Economia, Foment i Turisme, Nicolás Grau. La reunió ha tingut lloc a la seu del Ministeri d'Hisenda, a Santiago de Xile. Aquesta tarda, està previst que el president es reuneixi amb l'expresidenta de Xile Michelle Bachelet al Museu de la Memòria i els Drets Humans, on li entregarà el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans, atorgat per Casa Amèrica Catalunya, en reconeixement de la seva llarga i prolífica trajectòria per la concòrdia i el diàleg i en defensa dels drets humans. En acabar, Aragonès viatjarà a Madrid per assistir a la missió de l'Eurocambra sobre Pegasus.

El viatge institucional d'Aragonès

El viatge de 9 dies del Govern té com a objectiu "reforçar la relació política, econòmica i cultural" amb la regió llatinoamericana. El primer país de la gira va ser Colòmbia, lloc on Aragonès va veure truncat el seu itinerari. En un principi, s'havia de trobar amb el president colombià, Gustavo Petro, però finalment la reunió es va haver d'ajornar i no es va celebrar. Tot i això, el president sí que va poder conversar amb els ministres d'Exteriors i d'Hisenda, i també amb el president de la Cambra de Representants de Colòmbia.

La ruta va continuar a l'Uruguai, on es va reunir amb l'expresident José Mujica. Després, el president de la Generalitat, juntament amb la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, van viatjar fins a l'Argentina, on el president va inaugurar la nova delegació de la Generalitat al Con Sud. També va signar un acord de col·laboració amb el govern de la Província de Buenos Aires amb l'objectiu de "teixir relacions d'igual a igual que permetin construir aliances a banda i banda de l'Atlàntic". La darrera parada ha estat Xile. Allà s'ha reunit amb l'alcaldessa de Santiago i amb els ministres d'Hisenda i d'Economia, a l'espera d'una trobada amb l'expresidenta Michele Bachelet.