El primer missatge institucional del president, Pere Aragonès, amb motiu de la Diada -i a l’espera de confirmar la convocatòria per la setmana vinent de la taula de diàleg amb l’Estat- ha tingut el referèndum d’autodeterminació com a clar protagonista. “Defensarem el referèndum perquè sabem que és la proposta més inclusiva per resoldre conflictes com el que vivim”, ha assegurat Aragonès, que ha garantit que, per ell, és un "compromís irrenunciable" aconseguir un referèndum a Catalunya com el que “ha fet i tornarà a fer Escòcia”.

El president ha defensat que aquesta és la fórmula més inclusiva “perquè permet a totes les opcions tenir l’oportunitat de guanyar” i obliga totes les parts a fer una proposta de país i defensar-la en igualtat de condicions. “Totes les opcions han de tenir el dret a guanyar i totes hem d’acceptar el resultat”, ha reblat en una intervenció en què ha fet una crida específicament als no independentistes.

 

Hospital de Sant Pau

El president no ha enregistrat el discurs des del Palau de la Generalitat sinó des del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, com a reconeixement als professionals sanitaris que des de fa mesos lluiten contra la pandèmia de la Covid.

Aragonès ha dedicat un record a aquells que s’han vist afectats per la pandèmia i als treballadors públics que han treballat per combatre-la, i ha admès la profunda crisi social, econòmica i emocional que ha desfermat la pandèmia.

Pere Aragones Diada / Jordi Bedmar

Aragonès ha enregistrat el seu discurs des de l'Hospital de Sant Pau en reconeixement a la feina dels sanitaris arran de la Covid / Jordi Bedmar

Compromís irrenunciable

El nus del seu discurs, no obstant, s’ha concentrat en els darrers paràgrafs, que ha dedicat a la taula de diàleg. El president ha fet una crida a una aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania, per fer inevitable el referèndum, que ha descrit com un compromís irrenunciable davant del qual no descansarà fins fer-lo realitat.

En aquest context, ha emfasitzat la importància de la taula de diàleg prevista per a la propera setmana. “Catalunya és a les portes de fer una cosa que no havia aconseguit abans: obrir una negociació amb l’Estat, de govern a govern, per abordar com resolem el conflicte”, ha subratllat.

 

Votació ciutadana

El president no només ha fet bandera del compromís de la fer la reunió sinó que ha garantit que hi ha “el compromís de les dues parts” perquè el resultat d’aquesta negociació compti amb l’aval de la ciutadania a través d’una votació.

Davant l’escepticisme amb què alguns sectors de l’independentisme acullen aquesta taula, entre els quals els socis de Junts, Aragonès ha reclamat confiança en la capacitat d’aconseguir-ho, unint esforços, per fer possible l’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

El president, que no ha fet cap referència a la crisi amb el govern espanyol provocada per la retirada del projecte d’ampliació del Prat, ha defensat una triple transformació del país: social i econòmica; feminista; verda, per afrontar el canvi climàtic; i una transformació democràtica, que millori i modernitzi la governança, i on s’hauria d’emmarcar un “suport majoritari de la ciutadana a l’amnistia i l’autodeterminació”.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, en un moment del missatge institucional des del recinte de Sant Pau / Jordi Bedmar