El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que "cap membre" del seu Govern li ha compartit que doni suport a la proposta de l'Assemblea Nacional Catalana, que pretenia forçar els partits i les institucions independentistes a declarar la independència el segon semestre del 2023. D'aquesta manera, el president ha parlat en nom de tots els representants de l'executiu català, també aquells que formen part de Junts. Es tracta, doncs, d'un clar desafiament cap als socis de coalició, que no s'ha posicionat com a partit. El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha dit que escoltar la proposta no vol dir que sigui "l'única vàlida" per resoldre l'estancament del procés. El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat que ell veu la situació actual de forma "diferent" a l'ANC i ha demanat a l'entitat independentista que presenti un full de ruta per "fer les coses molt ben fetes".

 

Així, Aragonès s'ha pronunciat sense embuts: "A mi cap membre del Govern de la Generalitat m'ha dit que estigui a disposició de donar suport a aquesta proposta". Més enllà, i com ja va fer ahir, ha aprofitat per carregar contra el plantejament de l'ANC, advertint que "no té opcions reals a dia d'avui". "No hi ha cap indicador que ens digui que hi haurà unes condicions que no hem tingut en altres moments. Els projectes importants de país, i en aquest cas la independència, és un projecte prou important per plantejar-ho de forma seriosa i rigorosa", ha al·legat, acusant l'entitat liderada per Dolors Feliu d'haver elaborat la seva proposta "en 48 hores". També ha volgut recordar que l'opció no forma part del pla de Govern, que aposta en aquests moments per la via negociada amb l'Estat.

Declarar la independència el 2023

Aquest dimarts a la tarda, l'Assemblea Nacional Catalana es reunia amb el president Aragonès, juntament amb Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència, després de l'èxit de la manifestació d'aquesta Diada i el missatge contundent contra el Govern. A les portes del palau de la Generalitat, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, informava que l'entitat posaria sobre la taula l'opció de fer efectiva la declaració d'independència durant el segon semestre del 2023, coincidint precisament amb la presidència espanyola de la Unió Europea. "Aprofitar aquesta presidència, amb gran visibilitat i presència internacional, comporta que tot Europa i tot el món estarà pendent i és més difícil la repressió i la vulneració de drets fonamentals", defensava Feliu, confiant també que en aquesta ocasió podria no repetir-se l'experiència del 2017 i que l'Estat podria reaccionar millor.

Ara bé, l'opció va ser ràpidament fulminada per Pere Aragonès, en la mateixa línia que ha seguit aquest dimecres. "Avui no es donen les condicions per tirar endavant una proposta de les característiques que ha fet l'ANC. Això ho sap tothom", deia la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, avisant que no volen invocar la DUI i "tornar a picar en la mateixa pedra". Després de la reunió, Dolors Feliu lamentava l'"immobilisme" d'Aragonès, i es dirigia amb una delegació de l'entitat per reunir-se amb Jordi Puigneró. En un tuit, el principal representant de Junts al Govern rebia el plantejament de l'ANC i constatava la necessitat d'una direcció estratègica de l'independentisme per "posar en comú totes les propostes i prendre decisions".