Reforçar la feina del Govern i missatge d'unitat. Aquestes són les dues premisses, més enllà de la reflexió econòmica, que ha destacat aquest dimecres el conseller d'Economia, Jaume Giró: "Crec que la majoria de Junts veuria bé seguir al Govern. No me n'amago i sempre dic el que penso: si només dius que és perfectament possible que Junts surti del Govern, sembla que només hi hagi aquesta opció. L'única cosa que dic és que, de la mateixa manera, també és perfectament possible que Junts segueixi al Govern", en declaracions a Catalunya Ràdio.

"Aquest Govern és millor amb consellers i conselleres de Junts"

I en aquesta línia, ha volgut posar l'accent en els exemples pràctics que genera en positiu seguir en un govern de coalició amb Esquerra: "La feina que estan fent els consellers i conselleres de Junts aporta un valor inqüestionable. Aquest Govern és millor amb consellers i conselleres de Junts que sense ells. Ho veig cada dia i el balanç de cada dia dels consellers i conselleres treballant caps de setmana i quan calgui, aporta un valor incalculable. I oblidi's de mi, parlo de la feina de tots". Precisament, Giró ha volgut desmarcar-se de personalismes i ha subratllat que la importància que dona és per la tasca col·lectiva: "Si la militància de Junts decidís sortir del Govern, seria el primer a fer la caixa".

"Exigim a ERC que es compleixi l'acord"

Així doncs, en la línia de continuar en el Govern, què reclama el conseller Giró? Seguir el que es va marcar en l'executiva de Junts de finals d'agost: "Va durar prop de vuit hores, tothom va poder parlar en llibertat en un debat molt segur i serè i vam tenir un acord que es va prendre per unanimitat i és exigir a ERC que es compleixin els punts d'acord del govern que ara no s'estan complint". Per això, ha estat molt gràfic quan han tornat a treure el tema de la taula de diàleg: “Aquesta es va preveure per a uns objectius concrets: el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia. Si hem quedat per anar a buscar bolets, no portis una canya de pescar.”

El conseller ha reforçat la continuïtat al Govern i ha demanat respecte per la decisió d'Esquerra de no assistir a la Diada: "Jo respecto les decisions de tots els partits i no soc qui per dir què ha de fer o no, ERC". Declaracions que han anat en paral·lel a lloar l'èxit de la manifestació convocada per l'Assemblea: "Vaig estar tres hores i no em vaig sentir gens incòmode, no vaig sentir malestar. Molts se m'apropaven com a conseller i em felicitaven per la tasca que estem fent des del Govern. He anat des de ben petit a la Diada i aniré fins que pugui viure, a mi ningú em va criticar estar al Govern".

L'èxit de la Diada

En el positivisme i el realisme del discurs de Giró, ha conclòs que la Diada va ser un èxit i ha sumat un marc de crisi econòmica i social que no ajuda: "A mi, si em diuen fa dos anys que jo tindria l'honor de ser conseller no m'ho creuria, però si em diuen fa quinze dies que aquesta Diada també tindria aquesta repercussió, tampoc m'ho creuria. En el moment econòmic i social que tenim, som forts". I reclama l'entesa entre diferents sensibilitats polítiques dins l'independentisme: "La independència no la tindrem demà passat i també és responsable dir-ho però avançar, i a vegades fer tres passes endavant i una enrere. Si l'ANC presenta un full de ruta de com aconseguir-ho i és viable ho tirarem endavant. No som més o menys independents els qui creguin que en sis mesos es pot aconseguir". Amb aquestes paraules, el conseller ha defensat que s'han d'escoltar totes les propostes, també la de l'ANC, i ha afegit que si l'Assemblea presenta un "full de ruta viable" per aconseguir la independència durant el segon semestre del 2023, ell hi estarà molt a favor. Finalment ha afegit: "Si ho repetim exactament igual, pot passar exactament igual".