El vicepresident del Govern en funcions de President, Pere Aragonès, ha comentat aquest dilluns que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, "sabia de què li parlava" quan li ha exposat la situació de repressió que viu Catalunya en el marc del procés independentista.

Tot i admetre que no ha pogut rebre una resposta concreta sobre la denúncia que ha realitzat, donat el format telemàtic de la conferència de presidents i la quantitat de temes a tractar, Aragonès s'ha mostrat convençut que la líder europea "sabia de què li parlava perquè els eurodiputats catalans són clars en les seves denúncies".

El coordinador nacional d'ERC sí que ha aclarit que Von der Leyen ha fet "referències genèriques a la importància de territoris com Catalunya". "El que sí que tenim clar és que no hem de normalitzar mai la repressió", ha justificat. Aragonès ha denunciat la repressió i la inhabilitació del president Quim Torra i ha defensat una resolució política del conflicte, que passi perquè els ciutadans puguin expressar lliurement la seva voluntat a través d'un referèndum.

Preguntat per la reacció dels presidents autonòmics a la seva intervenció, Aragonès ha revelat que alguns han aprofitat per reivindicar que "el caràcter de nació d'Espanya" i també han criticat que part del seu torn el fes en anglès.

Aquest ha estat el cas del president Castella-La Mancha, Emiliano García-Page (PSOE), que ha recordat que l'anglès és un idioma d'un país que es vol anar d'Europa, en referència al Regne Unit. "Ha estat sorprenent perquè la mateixa Von der Leyen ha fet la seva exposició en anglès", ha valorat Aragonès.

Les peticions econòmiques

Per altra banda, Aragonès ha informat que ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, un "pla de xoc urgent" per fer front a les restriccions que el Govern està adoptant de cara a la segona onada de contagis.

"No només els fons europeus, que han de ser per combatre els efectes de cara a l'any vinent, sinó un pla econòmic de rescat per a les urgències d'avui", ha matisat i ha fet referència a la demanda d'una moratòria d'impostos. 

Pel que fa als fons europeus, Aragonès els ha valorat positivament argumentant que la resposta "és molt diferent a la del 2008". Tanmateix, també ha demanat a Von der Leyen que Catalunya "pugui gestionar directament la part dels fons europeus que li corresponen".