Al president de Castella-La Mancha, Emiliano García-Page (PSOE), no li ha agradat la intervenció del vicepresident en funcions de president del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, en la Conferència de Presidents. No li ha agradat per dos motius: en primer lloc, li ha retret que hagi aprofitat la presència telemàtica de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, per reivindicar la celebració d'un referèndum per la independència.

En segon lloc, però no menys important per això, tampoc no sembla haver-li agradat que Aragonès s'hagi dirigit en anglès a la presidenta de la CE.

Segons confirmen a Europa Press fonts de la reunió, García-Page ha aprofitat part del seu torn de paraula per recordar que són les 17 comunitats autònomes les que conformen la nació.

Després que Aragonès es dirigís utilitzant l'anglès per considerar que Catalunya és un país al qual no se li reconeix la seva aspiració amb un president inhabilitat per exercir la llibertat d'expressió, García-Page ha recordat que l'anglès és un idioma d'un país que es vol anar d'Europa, precisen les mateixes fonts.

Denúncies d'Aragonès

En una intervenció anterior a la de Page, Aragonés ha recordat davant de Van der Leyen que és ell que està en la reunió perquè "el nostre president, el senyor Quim Torra, ha estat inhabilitat injustament del seu càrrec per haver defensat l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats". Davant això, el dirigent republicà ha reiterat la "necessitat de resoldre aquest desafiament amb més democràcia, donant veu als ciutadans de Catalunya, per què puguin decidir lliurement el seu futur polític."

"Catalunya és un país europeu, profundament compromès amb el projecte de la Unió Europea i la nostra aspiració és poder participar amb la nostra pròpia veu, com fan tots els estats membres", ha defensat el vicepresident. "Aquesta és una aspiració que només pot ser resolta amb més democràcia, com tots els conflictes polítics són resolts dins de la Unió Europea," ha insistit.

Feta aquesta prèvia, Aragonès s'ha centrat en l'assumpte del dia: els fons europeus. "Per ser realment eficients, és imprescindible baixar directament al territori", ha afirmat sobre això. Per això ha considerat "imprescindible que Catalunya gestioni directament la part del fons europeu que li correspongui".