La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que destinaran 100 milions d'euros de la UE a adquirir entre 15 i 22 milions de kits de proves ràpides d'antígens. "Per alentir el virus hem de fer tantes proves com puguem", ha insistit. Els kits es repartiran entre els diversos països de la UE.

Von der Leyen ha fet l'anunci abans de la trobada per videoconferència que ha de mantenir dilluns amb les autonomies de l'Estat espanyol, per explicar el repartiment dels fons del denominat programa de recuperació.

La compra de les proves d'antígens es finançarà amb l'Instrument de Suport a Emergències que es va crear amb motiu de la Covid-19,  i que compta amb 2.700 milions d'euros del pressupost comunitari, per costejar la compra de tractaments o vacunes, per exemple. Brussel·les posarà en marxa així mateix una licitació conjunta per obtenir aquest tipus de tests, cosa que permet als Vint licitar en comú, i facilita així la compra d'aquest equipament.

"Per alentir el virus hem de fer el nombre més gran possible de proves. Les ràpides, que donen resultats en molt poc temps, són crucials en aquest context", ha insistit Von der Leyen, que ha subratllat que això permetria, per exemple, fer anàlisis en els aeroports abans de l'embarcament en un vol.

Les anàlisis d'antígens permeten detectar proteïnes del virus amb una mostra de saliva o amb un frotis nasal i tenir els resultats en menys de trenta minuts, davant de les 24 hores que es requereixen per conèixer els resultats d'una PCR.

Segons el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), fins avui s'han registrat a la UE, al Regne Unit, Noruega, Liechtenstein i Islàndia, un total de 5,5 milions de casos de Covid-19 i gairebé 206.000 morts per la malaltia.