"La decisió de la Junta Electoral només persegueix la llibertat i els drets polítics més elementals". Amb aquestes paraules s'ha referit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la decisió de la Junta Electoral Central que, reunida aquesta tarda, ha acordat la retirada de la credencial de Pau Juvillà, diputat de la CUP i secretari de la Mesa del Parlament, condemnat per desobediència sense sentència ferma per part del TSJC. En una piulada a Twitter Aragonès ha manifestat tot el suport a Juvillà, i ha avisat que sempre es mantindran ferms contra la repressió: "Per la llibertat i per la democràcia. Al teu costat". Ràpidament, Juvillà ha contestat amb el següent missatge: "Gràcies president".

Captura de Pantalla 2022 01 20 a les 19.01.57

La decisió de la JEC ha arribat aquesta tarda després que l'òrgan administratiu hagi rebutjat les al·legacions del Parlament i ha declarat vacant el seu escó, a fi i efecte que la Cambra catalana procedeixi a cobrir-lo amb el següent de la llista. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral dona la raó al PP, Vox i Ciutadans, que van ser els qui van elevar-ho. La pilota està a la teulada de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que ha de decidir si acata la resolució o la desobeeix.

Després d'aquest embat la formació anticapitalista no ha donat la batalla per perduda, i ha anunciat en un comunicat que no reconeix l'autoritat de la JEC perquè la resolució que preval és l'aprovada a la Cambra catalana en el ple del 17 de desembre, i en aquest sentit ha fet una crida a defensar la sobirania al Parlament: "Com que és el Parlament qui és competent en aquesta qüestió i no pas la JEC, ens acollim al dictàmen de 17 de desembre i defensarem la sobirania del Parlament. És més, la JEC no és un organisme judicial, sinó un ens administratiu amb funcions molt concretes centrades en el procés electoral i en inhabilitacions de diputats", apunta la formació.

Borràs ho passa per alt

També ràpidament s'ha expressat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha passat per alt el requeriment de la JEC, reaccionant també amb una publicació a les xarxes socials: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Pau Juvillà, saps que em tens al teu costat", i ha adjuntat la carta que ha enviat la JEC al legislatiu.

Batalla al Parlament

Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic per desobediència, precisament a la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a La Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió. 

El 17 de desembre es va blindar l'escó de Juvillà, i arran d'això la JEC va obrir un embat contra el Parlament, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informi sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que hagi pres la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. 

Abans d'iniciar-se el judici al diputat anticapitalista, Aragonès i Borràs van signar un manifest amb un centenar de persones per demanar l'absolució de Juvillà, on defensaven que el judici suposa un "atemptat contra el dret a la llibertat d'expressió", i per aquest motiu exigien l'aturada del procés judicial i l'absolució de Juvillà i la fi de la repressió contra la "dissidència política".