El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat aquest dimarts a la tarda Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) al Palau de la Generalitat per tractar la situació actual del país i del procés d'independència, segons ha informat el Govern. També es pretén que sigui un espai per escoltar les propostes de les entitats. La trobada tindrà lloc a les 16:30 hores i hi participaran els presidents de les tres entitats, Xavier Antich, Dolors Feliu i Jordi Gaseni. Aquesta reunió serà a porta tancada i arriba després d'una Diada marcada per la crítica al Govern i als partits independentistes. En un comunicat, l'ANC ha informat que abans d'aquesta reunió amb el president, la seva presidenta es trobarà a les 12.30 hores amb el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró i han considerat les trobades "un èxit" de la Diada. 

🔴 Compareixença de Laura Vilagrà després de la reunió amb ANC i Òmnium | DIRECTE

La reunió serà encapçalada pel president, qui el passat diumenge no va assistir a la manifestació convocada per l'ANC. "No tindria sentit anar a una manifestació en contra del Govern que presideixo", va exposar Aragonès, que ha sostingut que la manifestació anava en contra del Govern. No ha estat l'únic membre del gabinet que va apostar per no presentar-se a la manifestació, tots els consellers d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) van decidir no assistir-hi. Per la seva banda, Junts per Catalunya va defensar la postura de l'ANC i va participar en la manifestació. Tot plegat va servir per obrir una escletxa en el si del Govern. 

Malgrat les denúncies des d'Esquerra Republicana que assenyalaven que enguany la Diada era poc inclusiva amb les diverses sensibilitats de l'independentisme, l'ANC va mantenir la convocatòria tal com estava. El mateix 11 de setembre, Dolors Feliu va reclamar als partits en l'acte polític de la manifestació: "O feu la independència o convoqueu eleccions". Entre els presents proliferaven els càntics de "Govern dimissió!", "traïdors" o "botiflers"

Òmnium aplega els partits 

La manifestació de diumenge a la tarda va acabar sent un focus de divisió entre les formacions independentistes, fet que va contrastar amb la convocatòria d'Òmnium al matí. En l'acte organitzat per l'entitat presidida per Antich sí que hi va ser present el president Aragonès i tots els partits. El mateix discurs d'Antich es va allunyar de la tensió que havia marcat els darrers dies i es va enfocar a fer una crida per crear un nou marc estratègic que superi les fórmules que no han funcionat a l'independentisme en el passat. "Mentre no siguem capaços de teixir estratègies compartides, no podrem sortir de l'actual fase de paràlisi. Abans de consolidar aquesta tendència autodestructiva, hem de revertir-la", va sentenciar. 

Aragonès confia que Catalunya tornarà a votar

Per la seva banda, el president Aragonès va marcar un discurs clar al voltant de la Diada: confia que Catalunya tornarà a votar sobre el seu futur. Aquesta idea la va destacar tant en el seu missatge institucional, com en les declaracions que va fer el mateix dia. "Catalunya tornarà a votar, ho farem en funció de la força que tinguem i per això avui és un dia per poder acumular aquesta força, i avançar en la resolució del conflicte i deixar en mans de la ciutadania de Catalunya la decisió sobre el futur col·lectiu en un referèndum", va afirmar. Unes paraules que han despertat un cert escepticisme entre la resta de partits independentistes