El vicepresident Pere Aragonès ha criticat aquest dimarts la utilitat del Consell de Política Fiscal i Financera que el govern espanyol ha convocat per aquest divendres, i ha donat a entendre que no hi anirà. Així ho ha dit durant la presentació del llibre Pere Aragonès, l'independentisme pragmàtic que la periodista Magda Gregori (editorial Pòrtic), després que la ministra María José Montero hagi demanat que hi vagin com a símbol de "normalitat" institucional. Més tard, fonts de vicepresidència han confimat a ElNacional.cat que Aragonès no hi assistirà.

El líder republicà ha lamentat haver-se assabentat de la convocatòria per una roda de premsa i ha recordat que en aquest organisme és el ministre de torn qui té el vot "majoritari", pel que ha donat a entendre que no hi enviaran cap representació per la seva falta de pluralitat. Tot i això, ha assegurat que aquest dimecres parlarà amb el president Quim Torra i que ho decidiran conjuntament.

Pel que fa a la mesa de negociació amb l'Estat, Aragonès ha defensat que caldrà "tenir molta paciència" perquè, tot i que voldrien fruits "immediats", ha reconegut que el conflicte no es resoldrà a la primera. "No obtindrem tot el que voldríem de la nit al dia", ha volgut deixar clar, tot afegint que "costarà molt" però que "val la pena recorre-ho".

A més, sobre si ha de sortir o no la data de la primera mesa de la reunió que mantindran els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez aquest dijous, Aragonès ha defensat que el que és "important" és que es reuneixi com "més aviat millor" i que es materialitzi la mesa, però que és igual si es dona a conèixer abans o després. "Més que els anuncis és important la feina que es faci", ha defensat. 

Candidat a la Generalitat?

Per altra banda, sobre si podria ser ell el proper candidat d'ERC a la Generalitat, en cas que Oriol Junqueras no pogués presentar-se, Aragonès s'ha limitat a dir que està a "disposició del partit" per assumir les responsabilitats que li encomanin. Tot i això, ha volgut defensar que batallaran perquè Junqueras pugui ser-ho, a través de l'escletxa de la justícia europea, i que sinó és possible "haurà de decidir-ho la militància". 

Amb tot, en la seva primera roda de premsa després de l'última crisi de Govern, Aragonès ha volgut mantenir la "lleialtat" al president Quim Torra, però també fer una defensa del president del Parlament, Roger Torrent. En aquest sentit, ha retret a Torra que posés el focus en Torrent per la retirada de l'escó i no sobre la JEC i el Tribunal Suprem.