El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha estat dels primers a reaccionar a l'aprovació al Consell d'Europa d'un informe que reclama l'alliberament dels líders independentistes empresonats per l'1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. L'assemblea d'aquest organisme l'ha aprovat per 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions.

En la votació de l'informe Haurien de ser perseguits els polítics per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat? s'han rebutjat una rere l'altre les esmenes impulsades pels diputats espanyols que intentaven rebaixar alguns dels punts clau. Entre d'altres, la delegació espanyola no ha aconseguit sortir-se'n en l'intent d'excloure del text la crida a posar fi a la persecució dels exiliats o el rebuig a què es torni a penalitzar els referèndums no autoritzats.

En un missatge a Twitter, Aragonès ha destacat que aquesta resolució dona "oxigen" per a la negociació i ha qualificat de "clar" el missatge que dona la votació. "Clar missatge del Consell d’Europa a la justícia espanyola. Marca el camí per revertir la repressió i la causa general contra l’1-O. És oxigen per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya mitjançant la negociació i la democràcia. Catalunya s’hi compromet", ha escrit.

TUIT Pere Aragones

Pere Aragonès / Twitter

"Moltes gràcies estimada Laura Castel i Fort per la feina feta al Consell d'Europa. Un pas més en la defensa d'una sortida democràtica al conflicte polític. No defallim!", ha escrit per la seva banda el president d'Esquerra Oriol Junqueras.

TUIT Junqueras

Oriol Junqueras / Twitter

El conseller d'Empresa i Treball i expresident del Parlament, Roger Torrent, ha celebrat la decisió i ha remarcat que el conflicte català s'ha de resoldre per la via política. "El Consell Europa ha parlat i reclama la fi de la repressió contra l'independentisme. El conflicte català s'ha de resoldre per la via política, no per la judicial. La solució, amnistia i autodeterminació!", ha escrit

TUIT torrent

Roger Torrent / Twitter

Per la seva banda, Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC, ho ha titllat de "gran victòria". "Quina victòria tan gran, l'aprovació de l'informe del Consell d'Europa. Quina patacada a l'estat espanyol que queda absolutament tocat en matèria de drets civils i polítics. Gràcies, Laura Castel i Fort per la insistència i defensa!", ha escrit en reconeixement a la tasca de la senadora d'Esquerra Republicana de Catalunya.

TUIT Marta Vilalta

Marta Vilalta / Twitter

La secretària general de la formació, Marta Rovira, també ha reconegut la tasca de Castel en un breu tuit on ha celebrat l'aprovació de l'informe: "Gràcies companya Laura Casteli Fort per la gran feina feta per l’informe Cilevic. D’una importància vital, aprovat al bell mig d’Europa, allà mateix on s’escullen els Magistrats del TEDH".

Marta Rovira/ Twitter

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián també ha reaccionat a través de Twitter, amb el seu to irònic habitual. 

TUIT Rufián

Gabriel Rufián / Twitter

 

 

Imatge principal, Pere Aragonès / Sergi Alcàzar