El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, serà qui finalment assistirà, en representació de la Generalitat, a la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà el pròxim 26 d'octubre i que comptarà amb la participació de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Així ho ha avançat aquest mateix dimecres el Govern a través d'un comunicat, en el qual ha recordat que el tema a tractar serà la transferència i gestió dels fons europeus per fer front a la crisi de la Covid-19. La trobada, però, serà telemàtica "per la situació de la pandèmia", segons ja va anunciar ahir la ministre portaveu, María Jesús Montero.

Von der Leyen es troba aïllada des de fa una setmana després que un membre del seu secretariat donés positiu en coronavirus. Tanmateix, l'últim test que s'ha fet ha donat negatiu.

presa possessió ramon tremosa quim torra pere aragonès - acn

Imatge de la presa de possessió del conseller Tremosa amb el vicepresident Aragonès al fons / Foto: ACN

Per altra banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, participarà en la reunió de la comissió tècnica que es farà durant la tarda del mateix dia 26, i a la qual assistirà la secretària general adjunta de la Comissió Europa i responsable de la ‘task force’ del fons de recuperació i resiliència, Céline Gauer.

Aquest havia estat un tema de debat dins del Govern de JxCat i ERC després que Tremosa s'avancés afirmant que ell era partidari que la Generalitat hi assistís. Finalment, serà Aragonès qui assumirà aquesta funció que correspon al president de la Generalitat, càrrec vacant des de la inhabilitació del president Qum Torra.

L'última trobada de presidents

La celebració d'aquesta XXII Conferència de Presidents suposava el retorn al Senat espanyol d'una reunió que es va fer per últim cop (i de manera presencial) al Monestir de San Millán de la Cogolla (La Rioja) el passat 31 de juliol. Precisament, en aquella ocasió l'única absència va ser la de l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, que va declinar participar-hi. Des del Govern es va justificar que la trobada servia per "blanquejar la monarquia", ja que el rei Felip VI va fer-se una foto amb tots els presidents a l'inici de l'acte.

Qui tampoc hi anava assistir i a última hora va canviar d'opinió va ser el lehendakari Íñigo Urkullu, que gràcies a una nova concessió de la Moncloa (un nou compromís de dèficit per al País Basc), va acabar participant-hi.