La presència del president Pere Aragonès a la cimera hispanofrancesa convocada el pròxim 19 de gener a Barcelona, i la participació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la manifestació contra aquesta ha aixecat polseguera els darrers dies. Des d'Esquerra s'ha defensat que els seus militants no es manifestaran en si contra la cimera, sinó per demostrar que el moviment independentista no ha acabat, com se sosté des del govern espanyol. Aragonès ha justificat la seva participació remarcant que cal que Catalunya mantingui bones relacions amb altres Estats. "Si Junts tingués la presidència de la Generalitat, hi seria", ha sentenciat el president en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha afegit: "El Govern actuarà com a Govern".

🟡 Manifestació del 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa: com serà?

Davant aquesta afirmació se li ha comentat a Aragonès que, en el passat, Quim Torra havia plantat al rei d'Espanya en alguna ocasió. El president ha respost: "Sí que va anar als Jocs del Mediterrani i al Mobile World Congress i ben fet que va fer". Aragonès ha diferenciat: "Una qüestió és el relat que vulgui dinar el PSOE i l'altra és la realitat". "El que hem de fer és aprofitar-ho per defensar els interessos de Catalunya. Si volem ser un Estat, haurem d'actuar com un Estat. Els Estats defensen els seus interessos", ha conclòs. 

Aragonès ha insistit en la necessitat de defensar els interesso de Catalunya en tots els escenaris possibles. Segons el mateix president, en aquest cas des del Govern traslladarà avui un llistat de propostes perquè es tractin a la cimera hispanofrancesa. Suggerirà qüestions com el corredor mediterrani, connexions energètiques, passos transfronterers tancats o el català

Pel que fa a la manifestació, Aragonès ha remarcat que ERC participa en aquesta a tall d'autoafirmació, per deixar clar que el procés segueix viu. El president s'alinea així amb les paraules del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras. "És normal que si diuen que estem acabats, el moviment independentista digui de fer una trobada demostrant que no és així", ha exposat. 

Negociació dels pressupostos

En ser preguntat pels pressupostos, Aragonès ha apuntat que està en disposició de convocar el Govern "en qüestió d'hores" per aprovar els pressupostos si hi ha acord. El president ha aprofitat per demanar-li al PSC que no "sacrifiqui" és "aportacions positives" dels comptes pel fet de no tenir ara un acord sobre grans projectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Quart Cinturó.

Sobre la decisió de Llarena

Aquest dijous, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha eliminat el delicte de sedició del processament contra Carles Puigdemont, però el manté pels delictes de desobediència i malversació. La notícia s'ha donat a conèixer durant l'entrevista del president Aragonès, el qual ha dit: "Abans es demanava l'extradició per tres delictes i ara per dos. Cau el més greu".