El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha anunciat que encapçalarà la delegació del seu partit a la manifestació convocada pel pròxim 19 de gener en contra de la cimera hispanofrancesa. El líder d'ERC ha afirmat que participarà en la mobilització per tal de defensar  l'amnistia, l'autodeterminació i la república. Mentrestant, el president Pere Aragonès participarà en la cimera, fet que ha aixecat polseguera. Tanmateix, Junqueras ha defensat que els consellers i conselleres "poden defensar el mateix dins i fora" de la cimera, i que tant poden estar a l'acte com a la concentració. 

🟡 Manifestació del 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa: com serà?

El líder d'ERC ha defensat la participació de Pere Aragonés a la cimera encapçalada per Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. A més, ha exposat com Aragonès i ell mateix va convenir sumar-se a la manifestació. "Jo aniré i defensaré l'amnistia, l'autodeterminació i la república, com hem fet sempre", ha assegurat a 8tv. 

Junqueras no ha estat l'únic que ha defensat la participació de membres d'ERC a la cimera i a la manifestació. La portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, ha remarcat:  "És coherent poder ser a tots els espais i no deixar cap cadira buida". "Nosaltres no veiem aquestes contradiccions que alguns apunten, perquè es tracta de ser a tot arreu que tinguem la responsabilitat de ser, defensant allò que volem defensar", ha assegurat i ha afegit: "Només faltaria que li regalessin l’espai institucional del país a altres governs".

​El Hard Rock, lluny dels pressupostos

oriol Junqueras ha parlat sobre l'estat de les negociacions dels pressupostos i ha remarcat que el projecte del Hard Rock continua els tràmits administratius "que pertoquen", i que no canviarà "en funció de si el PSC diu una cosa o una altra". "És inútil que ara algú digui 'és que vull que es faci'", ha sentenciat. 

A més, s'ha desvinculat de la necessitat de crear un Quart Cinturó: "És normal que un país al segle XXI vulgui construir les infraestructures planificades fa 60 anys? Jo crec que no", ha afirmat. Sobre l'aeroport de El Prat ha apostat per "modernitzar l'aeroport sense necessitat de fonamentar el Delta" del Llobregat.

Un futur electoral? 

Després de la reforma del Codi Penal, s'obre la porta en el cas de Junqueras de poder optar a l'absolució. En aquest escenari podria optar a presentar-se a unes noves eleccions. Sobre aquest possible futur, el líder d'ERC ha pres certa distància: "Ja ho veurem, ja decidirem. Hi ha moltes coses que a la vida es poden fer".