Tan bon punt s'ha conegut la notícia, també han començat a sortir les felicitacions d'Esquerra cap al conseller Lluís Puig. La justícia belga ha tornat a tombar les aspiracions de l'espanyola d'extradir-lo.

La veu més significativa per part dels republicans ha estat la del candidat a les properes eleccions i vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès: Una gran alegria, conseller Lluís Puig! Es desmunta la farsa judicial contra l’independentisme". I centra els objectius: "Seguim lluitant per l’amnistia dels presos i preses i per l’autodeterminació". 

En clau judicial, la consellera Ester Capella també ha celebrat el criteri dels belgues: "Enhorabona! Una justícia independent garanteix drets i llibertats! Abraçada forta!", que envia a Puig. I des de la conselleria d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha definit amb la paraula "alegria" el dia d'avui: "Gran alegria, Lluís Puig. Més raons a les existents i evidents per l’amnistia que tot just fa tres dies demanaven 50 personalitats d’arreu del món".

Nombroses veus republicanes s'han sumat a les felicitacions. Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, també: "Quin gran notícia Lluís Puig! Europa torna a posar en evidència la injustícia espanyola. Abraçada!". I el president del Parlament, Roger Torrent, la defineix com una "molt bona notícia". 

Els republicans reiteren aquesta decisió que arriba des d'Europa amb la necessitat de dur a terme l'amnistia dels presos i exiliats independentistes. Precisament, el passat 18 de desembre, JxCatERC i la CUP van aprovar al Parlament la proposta de resolució de l'amnistia en el que va ser el darrer ple de la XII legislatura.

Tot i l'aprovació, els grups independentistes no van evitar el llançament de retrets durant el debat. Els comuns, per la seva banda, es van abstenir "per no fer competir les propostes antirepressives entre elles". De moment la CUP, però tampoc els Comuns, s'han pronunciat sobre la negació belga d'extradir el conseller Puig,