El grup de Catalunya En Comú Podem s'ha abstingut en la proposta de resolució que demana al Congrés que aprovi una llei d'amnistia per a tots els represaliats del procés independentista.

Els comuns han titllat la iniciativa, aprovada amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, de simbòlica i han acusat els partits independentistes de "fer competir entre elles les propostes antirepressives".

Aquests són els dos pilars de l'argumentari que ha emprat el diputat Lucas Ferro per justificar el posicionament del seu grup. En el debat parlamentari celebrat aquest divendres, Ferro ha lamentat que el Parlament, al seu parer, s'hagi convertit en un "espai de propaganda electoral" en lloc de ser un "espai legislatiu".

Ferro ha fet una crida a tornar a activar la taula de diàleg, la qual ha assegurat que és una "conquesta dels qui reivindicàvem el diàleg". També ha acusat els partits independentistes de fer "competir" les "propostes antirepressives", en referència a les crítiques a la reforma de la sedició i l'indult pel qual treballa el líder de la seva formació al Congrés, Jaume Asens

"Donem suport a la proposta d’amnistia, però ens abstenim perquè no volem que les propostes antirepressives competeixin entre elles. S’han de complementar per sumar forces. La reforma del Codi Penal és necessària, no hi podem renunciar en nom de l’amnistia. Utilitzem l'indult si ens serveix per corregir una injustícia com és que hi hagi presos", ha reivindicat.

Per últim, Ferro també ha criticat el simbolisme de la proposta, la qual no tindrà cap mena de conseqüència legal, i ha expressat la seva esperança perquè "el proper Govern es preocupi més de resoldre els problemes que no pas per fer-se la guitza" a sí mateix.

La crítica de JxCat

L'abstenció dels comuns i el 'No' del PSC ha provocat la crítica de JxCat. La seva portaveu al Parlament, Gemma Geis, s'ha fet ressò del posicionament d'ambdós partits i ha assegurat que "la realitat s’imposa als que ens acusaven de no veure-la".

També han lamentat el posicionament representants d'ERC com la número dos a l'Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, i de la CUP, com el seu candidat per Lleida pel 14-F, Pau Juvillà.