El president de la Generalitat, Pere Aragonès, celebra les declaracions del coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en què ha mostrat "pena i dolor pel sofriment patit" per les víctimes d'ETA.  Així ho ha expressat en una piulada al seu compte de Twitter en què considera que l'anunci d'Esquerra Abetzale suposa "un pas més" en el procés de pau

Aragonès, que s'ha expressat a través d'un vídeo que acompanya aquesta piulada, ha reconegut la "importància històrica" d'aquesta declaració i ha expressat el seu compromís "d'acompanyar aquest procés de pau" tot recalcant que "la pau i la paraula són el camí" i que "cal acompanyar els passos que vindran en el futur". 

 

10 anys del final d'ETA

Una declaració que ha fet pública el dirigent de la formació Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, amb motiu del desè aniversari de la Conferència d'Aiete i del final de la violència d'ETA.

Ambdós, amb aquesta declaració, han volgut compartir "amb el conjunt de la societat basca, espanyola i francesa" i amb l'"opinió pública internacional" el seu compromís amb les vies pacífiques i democràtiques.

Otegi, captura de pantalla, declaraciones

Otegi fent la declaració / Captura 

"Sentim el seu dolor"

"Volem traslladar-los la nostra pena i dolor pel sofriment patit. Sentim el seu dolor i des d'aquest sentiment sincer afirmem que mai no s'havia d'haver produït, a ningú pot satisfer que succeís tot allò, ni que s'hagués prolongat tant en el temps. Hauríem d'haver aconseguit arribar abans a Aiete", afirma la declaració.

"Desgraciadament, el passat no té remei", per la qual cosa res del que diguin "pot desfer el mal causat", ha admès Otegi en la seva declaració. "Però estem convençuts que és possible almenys alleujar-lo des del respecte, la consideració i la memòria. Volem dir-los de cor que sentim enormement el seu sofriment i ens comprometem a provar de mitigar-lo en la mesura de les nostres possibilitats. Sempre ens trobaran disposats a això", ha assenyalat el líder independentista.

"Un pas sense precedents"

Pablo Iglesias, Ione Belarra i altres ministres d'Unidas Podemos han estat dels primers polítics a reaccionar a "el pas sense precedents" de l'Esquerra Abertzale Iglesias ha recordat que "les vies democràtiques són l'únic camí". 

Per la seva part, els socialistes han valorat molt positivament l'evolució d'aquest espai polític i ho ha considerat "una esmena" al paper que van jugar en el seu moment i a la mateixa existència del terrorisme. 

"Pura hipocresia" 

En la tònica contrària, el Partit Popular ha reaccionat amb contundència al missatge d'Otegi, que ha titllat de "pura hipocresia".  La portaveu del grup popular en el Congrés, Cuca Gamarra, ha destacat que el que ha de fer Otegi en primer lloc és "condemnar a ETA, cosa que no fa" i ha volgut deixar clar que les paraules del coordinador general de Bildu no tenen "valor moral" mentre no acabin els homenatges a etarres i no s'ajudi a resoldre els crims d'ETA que estan sense resoldre.