Ciutadans ha interpel·lat el Govern sobre “l’aniversari del cop a la democràcia dels mesos de setembre i octubre de 2017”. L’encarregat de respondre ha estat el vicepresident Pere Aragonès. “Vostès parlen d’un cop a la democràcia, però els cops els vam patir la gent l’1 d’octubre”, ha replicat al portaveu unionista Carlos Carrizosa, a qui ha acusat de teixir un relat “parcial” i sense propostes.

Davant les acusacions de Ciutadans de no sortir del procés, i repetir els mateixos passos que l’anterior legislatura, Pere Aragonès ha rebatut que el monotema és una qüestió de la formació unionista. “El hàmster són vostès. Es recreen en aspectes anecdòtics, en visions parcials, per justificar una pràctica política que fomenta l’atenció”, ha acusat el vicepresident, que ha reptat Cs a fer propostes concretes, sense èxit.

Durant la seva exposició inicial, Carlos Carrizosa ha acusat els partits independentistes d’haver escrit durant l’últim any “algunes de les pàgines més vergonyoses de la història de Catalunya i Espanya”. Ha situat el punt d’inici en la reforma del reglament per aprovar les lleis de ruptura per lectura única el 6 i 7 de setembre. En aquest repàs dels últims mesos també s’ha referit al 20 de setembre, que ha descrit com a “assetjament” al Departament d'Economia. I ha defensat el discurs del Rei el 3-O.

“No sóc jutge, però a vostès se’ls jutjarà”, ha assegurat el diputat unionista, que ha afegit: “No sabem per què seran condemnats, però serà per alguna cosa, i amb penes molt greus”. En aquesta línia, ha criticat que ara, amb Quim Torra com a president, “tot això persistirà”.

Per la seva part, Aragonès ha defensat que l’executiu català es dirigeix a tots els ciutadans, també els que van a manifestacions unionistes. “Ens dirigim a tot el país, sense excepció, Nosaltres mai de la vida no enviarem les forces de seguretat contra persones que fan una mobilització democràtica”, li ha etzibat.

Aragonès també s’ha referit als presos polítics, que a parer seu són mantinguts en presó provisional per un delicte inexistent. “Ara se suspenen diputats per un delicte que el redactor del tipus penal de rebel·lió considera que no s’ha produït”, ha argumentat el vicepresident. Ha recordat el posicionament de centenars de catedràtic de dret penal sobre la rebel·lió i el d’Amnistia Internacional sobre els Jordis.

“Treballarem perquè els problemes es resolguin políticament, i no a crits pel carrer”, ha conclòs Aragonès, en referència a la visita d’Inés Arrimadas a Canet de Mar el passat cap de setmana.