L'amnistia dels presos polítics és absolutament imprescindible per mantenir el diàleg amb l'estat espanyol. Aquest és el missatge que ha reiterat aquest matí el vicepresident Pere Aragonès, que ha assegurat que "l'amnistia és la solució per poder afrontar la solució política amb un referèndum i poder-ho afrontar amb una negociació en peu d'igualtat".

L'endemà que es revoqués, a instàncies de la Fiscalia, el tercer grau dels presos polítics, Aragonès ha acusat el govern espanyol d'haver-se aixecat de la taula per la via dels fets. El vicepresident ha insistit que el diàleg i la negociació política necessiten "unes condicions per poder seguir endavant", que no poden ser altres que l'amnistia dels presos,  i ha avisat que "amb la via de la repressió, amb la via d'anar revocant drets i llibertats, no s'avançarà".

 

La via dels fets

"Qui s'ha aixecat de la taula no és la part catalana, que defensem la democràcia i la fi de la repressió i els drets i les llibertats. Qui se n'ha aixecat  per la via dels fets és la part de l'Estat espanyol, (...) la Fiscalia ha estat qui ha instat a la retirada del tercer grau", ha declarat. Al seu parer, qui ha de moure fitxa per avançar cap a la fi de la repressió és el govern espanyol.

Quant a la taula de diàleg, Aragonès ha subratllat: "Han passat molts mesos, segueix havent-hi repressió, els passos endavant que s'havien aconseguit s'estan fent enrere gràcies a la Fiscalia". Així, ha emplaçat el govern espanyol que digui quina proposta té per oposar a la repressió" i davant de la "majoria aclaparadora a Catalunya que vol decidir lliurement el seu futur". "Avui no tenim respostes i aquestes respostes són absolutament imprescindibles", ha sentenciat.

Pel que fa a quan se celebrarà la propera trobada amb els membres de la Moncloa, el vicepresident i conseller d'Economia ha estat taxatiu: "Arribats al punt on estem, allò que és important no és la data, sinó els continguts", ha asseverat, tot lamentant que "les passes que s'havien fet endavant ara van enrere gràcies a la Fiscalia". "Cal que l'Estat mogui fitxa", ha afegit.