El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha continuat sense aclarir la seva presència a la taula de diàleg entre Estat i Generalitat, prevista per la tercera setmana de setembre. "El més important no és si hi vaig o no; l'important és si hi ha avenços en aquesta mesa, i en això hi hem de treballar tots", ha apuntat Sánchez en una entrevista dominical al diari El País.

"Sempre he manifestat que la meva disposició per al diàleg és total. M'he reunit amb el president Torra, amb el president Aragonès i em vaig reunir en aquesta sala amb la delegació del Govern de la Generalitat de llavors", ha recordat el president espanyol.

Els escàndols del rei emèrit

Sobre el cas del rei Joan Carles I, Sánchez reconeix que "no contribueix a la bona reputació" d'Espanya i subratlla que "qualsevol investigació que sigui susceptible d'obrir-se en aquest àmbit no tindrà cap fre".

La renovació del CGPJ

D'altra banda, el dirigent socialista critica amb duresa el PP pel bloqueig del Poder Judicial. "El PP porta mil dies fora de la Constitució. El PP no ha acceptat el resultat electoral de 2019. No només la seva derrota, si no la composició parlamentària de les Corts. A aquest comportament se l'ha d'anomenar amb totes les lletres: és antidemocràtic", subratlla.

"El PP ho patrimonialitza tot: Espanya, la bandera, la Constitució s'ha de llegir com jo vull... Hi ha un segrest evident de la Constitució espanyola. Que ho faci Vox és preocupant, però que ho faci el PP és alarmant", indica el president espanyol.

La factura de la llum

Pel que fa al creixement imparable del preu de la llum, Sánchez s'ha compromès a que quan acabi el 2021 els espanyols vegin que hauran pagat de llum el mateix que el 2018. "Estem treballant en un pla per arribar a un compromís concret, i és que al final del 2021 els espanyols mirin enrere i vegin que han pagat en la factura de la llum una quantitat similar a la que van pagar el 2018. Aquest és l'objectiu i el compromís".

El president del govern espanyol assegura que el seu Executiu ha posat en marxa reformes estructurals i que estudia la creació d'"un consum mínim vital" per intentar rebaixar el preu de l'electricitat.

Sobre la proposta d'Unides Podem de crear una empresa pública, Sánchez assegura que aquest tema ja es va discutir en el programa de coalició "i va quedar fora". "No forma part de l'acord de coalició. Per tant, el govern espanyol no se sent apel·lat per aquesta proposta", assegura.

 

 

Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press