El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que assistirà a la manifestació de la Diada Nacional de Catalunya de l'Onze de setembre convocada per l'Assemblea Nacional Catalana. Ho ha fet en una entrevista a 'Els Matins' de TV3, on el president ha assegurat que aquest any és un "escenari diferent" en comparació a la manifestació de l'any passat, en la qual el president no va assistir. "Aquest any està molt més enfocada a la pressió del govern espanyol. Ens recorda que no només hem d'avançar cap a l’amnistia, sinó també per al referèndum", ha assegurat Aragonès, qui considera que hi ha una "gran oportunitat" per fer avançar l'independentisme. 

Negociacions amb PSOE i Sumar

Preguntat per les negociacions de la investidura del govern espanyol, Aragonès ha volgut apujar el preu més enllà de l'amnistia i el referèndum fixant el traspàs integral de Rodalies i solucionar el dèficit fiscal com a condicions per a la investidura de Pedro Sánchez. "Es tractaria del traspàs integral de Rodalies, amb els trens, les vies, les infraestructures, el personal, el finançament... Aquest agost Rodalies ha estat un altre drama", ha reflexionat el president de la Generalitat, qui exigeix, alhora, resoldre la qüestió del dèficit fiscal. 

El president també ha subratllat que les converses amb el PSOE són "de forma molt inicial" i considera que l'independentisme "té una oportunitat" gràcies a l'aritmètica parlamentària. "Tenim l'oportunitat d'exercir influència", ha subratllat. Sobre l'amnistia, el president Aragonès considera que s'ha d'enfocar sobre els represaliats i ha volgut deixar la incorporació dels policies en un segon pla. "Qui ha estat a la presó? Els policies, algun jutge que s’ha ultrapassat? Qui té el patrimoni de la seva família embargat? Centrem-nos en les persones afectades", ha afirmat Aragonès, qui recorda que no hi ha cap policia a l'exili. A més, ha subratllat que l'amnistia ha de produir-se com més aviat millor i el president Puigdemont ha d'estar-hi inclòs. També ha inclòs els represaliats de la manifestació postsentència dins l'amnistia. 

Sobre una possible incorporació de la presidenta de Junts, Laura Borràs, dins de l'amnistia, el president ha recordat que "les amnisties no va de noms, sinó de fets". A més, ha volgut subratllar que el seu cas a la Institució de les Lletres Catalanes, per la qual ha estat condemnada a 4 anys de presó i 13 d'inhabilitació, "no té res a veure amb el Primer d'Octubre. "Que sigui lawfare és la seva opinió", ha dit el president. Aragonès també ha fixat l'amnistia com a punt de partida i ha subratllat que és "imprescindible" abordar el conflicte de fons". "Les causes s’han d’acabar, però el conflicte de fons és sobre la independència", ha dit Aragonès, qui ha recordat que hi ha un 52% de votants independentistes al Parlament. 

Vol coordinar-se amb Junts i recorda el seu "canvi de posicionament"

Sobre Junts, Aragonès ha manifestat la seva aposta perquè ERC i Junts es "coordinin" per les negociacions amb el PSOE i Sumar. A més, també ha enviat un dard al partit del president Puigdemont: "Nosaltres no ens hem mogut d’on érem fa un any. Hi havia qui deia que la negociació no servia per a res. Ara, han decidit explorar aquesta negociació que fa un any deien que no servia per a res". Amb tot, ha volgut mantenir-se discret sobre les converses amb el president Puigdemont i ha assegurat quin posicionament fixarà el pròxim dimarts. Aragonès, alhora, ha volgut celebrar aquest "canvi de posicionament" de Junts per tenir "més capacitat negociadora". Així mateix, ha recordat els canvis de posicionaments de Pedro Sánchez amb els indults, la reforma del Codi Penal o la sedició. "No ens hem de rendir", ha subratllat el president, qui ha instat l'Estat a convocar un referèndum: "Si tan segurs estan que l’independentisme no és majoria que facin un referèndum". 

Alhora, el president ha recordat la seva aposta per l'acord de claredat: "Pot ser una eina de treball per posar les regles del joc". De fet, ha recordat que el seu executiu ha creat un conjunt d'acadèmics a qui han demanat una proposta sobre com exercir l'autodeterminació. 

Vol un acord a cinc als pressupostos

Aragonès també ha descartat la possible entrada de Junts al seu executiu, ja que "un Govern ha de tenir continuïtat i no es poden anar fent canvis als departaments". "D'un Govern no es va entrant i sortint", ha subratllat el president, que ha fixat el partit de Turull com un dels seus socis prioritaris, juntament amb la CUP i els comuns. De fet, ha recordat que han arribat a acords al Parlament, així com amb el PSC. També ha fixat Junts com a soci preferent per als pressupostos i ha manifestat que li agradaria afegir-los a l'acord dels comptes de l'any passat, juntament amb la CUP. 

Aeroport i B-40

Sobre el pacte amb el PSC de l'any passat, el líder d'ERC ha manifestat que espera que "aquest mes es posi en marxa la comissió tècnica amb el ministeri de Transports per abordar la situació de l'aeroport del Prat". Tot i no especificar la fórmula, Aragonès aposta per més destinacions i millorar les freqüències. "Volem estar connectats amb el Pacífic", ha dit el president, qui ha subratllat que "no hi ha cap opció perfecta". Tot i això, Aragonès ha titllat de "proposta colonial" l'aposta d'AENA d'ampliar la tercera pista de la Ricarda. "A diferència de Barajas, el nostre aeroport té un entorn molt poblat, amb un espai natural protegit. Aquí tenim limitacions i l’encaix no és senzill. No hi ha una solució perfecta", ha afirmat. 

Pel que fa a la B-40, Aragonès recorda que ja hi ha el "conveni signat" amb el govern espanyol, tot i que falta definit el traçat, que depèn de la Generalitat. De fet, el president ha posat com a condició que el nou recorregut tingui el "menor impacte ambiental possible". "Les mercaderies han d’anar per trens i hem de plantejar una línia orbital ferroviària", ha dit.

Aiguats

El cap de l'executiu català ha volgut valorar els aiguats d'aquest cap de setmana a les Terres de l'Ebre i ha instat a replantejar el model urbanístic a llarg termini. "Haurem d’anar pensant mesures estructurals. Hem d’evitar situacions que estem vivint. Això respon a l’urbanisme de fa 50 anys, quan hi havia una certa barra lliure. Haurem d’actuar en els territoris amb més risc", ha dit Aragonès, qui ha anunciat que s'activaran línies d'ajudes tal com es va fer el 2018 i el 2020.