La Generalitat de Catalunya ha signat telemàticament aquest divendres els acords assolits amb el govern espanyol per desenvolupar la Ronda Nord o B-40 i els relatius als 914 milions d'euros que l'Estat ha d'abonar d'encomana de gestió per fer altres infraestructures com ara la pacificació de l'N-II o la millora d'accessos de l'AP-7. També firmarà els protocols (que no convenis, que fan referència a un tràmit administratiu) l'executiu estatal, tal com ha confirmat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Després de la reunió del Govern al Palau Robert, la consellera de Territori, Ester Capella, ha fet una valoració als mitjans de comunicació de la rúbrica dels documents: "Els acords es compleixen i els pactes s'honoren. El Govern compleix i fa que altres governs compleixin". En aquesta línia, ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a desemborsar "immediatament" els 914 milions i confia que així sigui encara que estigui en funcions.

Per a Capella, aquesta inversió ha de permetre contribuir a l'"equilibri territorial i equitat" de Catalunya per les actuacions previstes en la pacificació de l'N-II, els accessos a la C-32, a l'AP-7 i a l'AP-2, així com a l'Eix Pirinenc i el desenvolupament d'intercanviadors que han de permetre la connectivitat entre Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat al Vallès. Per tot plegat, la consellera de Territori ha situat la "pilota al teulat" del govern espanyol perquè aboni aquest import a la Generalitat i es puguin fer les infraestructures previstes a l'acord.

El desenvolupament de la Ronda Nord, sense calendari

Els protocols signats també fan referència al desenvolupament del projecte per fer la Ronda Nord al Vallès. Preguntada per si hi ha algun calendari previst, Ester Capella ha explicat que, ara com ara, no hi ha cap termini fixat. El que sí que ha volgut deixar clar la consellera és que no serà una via d'alta capacitat, sinó que tindrà a veure amb el "Pla de Mobilitat del Vallès".

La titular del Departament de Territori ha reiterat que és important que la transferència de diners es faci "ràpid" i davant l'escenari d'un nou govern de l'Estat, Capella s'ha limitat a expressar que els governs "han de complir amb les seves obligacions" i que els incompliments "trenquen confiances". Aquestes declaracions arriben després que Raquel Sánchez hagi precisat que la signatura dels protocols "no vol dir que no estiguem treballant ja i preparant l'expedient", sinó que se li ha de donar "la importància que es mereix" i que aquests "entren en el detall de la definició i ha estat una feina de mesos per posar-nos d'acord".