Les detencions sense ordre judicial a Girona han estat ben presents a la reunió entre governs d'aquest dijous a Madrid. Ha estat el primer punt de l'ordre del dia i el que ha fet allargar la trobada entre la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera Elsa Artadi. Els membres del Govern han trobat "inacceptable" la justificació de la dirigent espanyola. És per això que demanaran més explicacions, a través de la compareixença de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

Segons expliquen fonts del Govern, Aragonès i Artadi han traslladat a Calvo, a l'inici de la trobada al Palau de la Moncloa, "la seva protesta i indignació per l’operació policial d’ahir a les comarques gironines" i li han reclamat explicacions. "La qüestió ha estat abordada de manera contundent i la vicepresidenta Carmen Calvo ha explicat que era una qüestió que competia al Consell General del Poder Judicial i no pas al Ministeri del Interior", assenyalen des de la Generalitat.

"Aquesta justificació ens sembla inacceptable i esperem més explicacions; per exemple, durant la compareixença de la delegada Cunillera al Parlament", afirma el Govern. En aquest sentit, esperen que "no es produeixin més operacions indiscriminades sense ordre judicial contra càrrecs electes, periodistes i ciutadans".

Abans de la trobada, el Govern ha anunciat que presentarà una denúncia contra les setze detencions per part del Cos Nacional de Policia d’ahir dimecres a les comarques gironines per si els fets poden ser constitutius d’un delicte de detenció il·legal.

L’executiu considera que darrere de les detencions sense ordre judicial dels alcaldes de Verges i de Celrà, així com del fotoperiodista d’El Nacional i de diversos ciutadans, poden ser un delicte. El Govern recorda que l’article 167 del Codi Penal castiga tant el particular com el policia que faci una detenció fora dels casos que autoritza la llei.