La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha desembarcat aquest divendres a Barcelona per rebre la segona edició del premi a la construcció europea que entrega el Cercle d'Economia. Durant la seva intervenció davant de la primera plana política i empresarial Von der Leyen ha clamat per la unió d'Europa davant dels diferents desafiaments als quals s'enfronta el Vell Continent actualment, com eliminar definitivament la pandèmia de la Covid o combatre les conseqüències de la invasió de Rússia sobre Ucraïna del passat mes de febrer. 

En aquesta línia, la presidenta ha recordat que Europa ja va demostrar que Europa és molt més forta unida durant la primera onada de la pandèmia pactant la creació dels NextGenerationEU o durant el procés de vacunació contra la Covid o amb l'onada de sancions contra Rússia després de la invasió d'Ucraïna. De fet, sobre aquest últim punt destacat, que milers de persones estan "morint per culpa de l'agressió del Kremlin" i que la voluntat de Vladímir Putin és sense dubte "trencar Europa" i que, en conseqüència està provocant "un canvi tectònic de les potències mundials" i un atac contra els fonaments europeus. 

Per tot això, Von der Leyen ha demanat que els europeus segueixin units i ha assegurat que Europa està davant del seu gran moment i que està reaccionant de la manera correcta com , per exemple, amb el paquet de sancions contra Rússia que busca "paralitzar" la capacitat del banc centra del país per finançar la guerra. Durant la seva intervenció, Von der Leyen ha afirmat que la resposta europea a la invasió russa d'Ucraïna ha estat econòmica i no bèl·lica: "Putin ha mobilitzat les seves forces armades per a esborrar a Ucraïna del mapa. Nosaltres hem mobilitzat la nostra potència econòmica per a protegir a Ucraïna". Ha destacat que la reacció de la Unió Europea és per a defensar "el poble d'Ucraïna, la seva democràcia i la seva llibertat" i amb la finalitat de rebutjar posicions autòcrates.

Resposta a la Covid

Més enllà del conflicte obert amb Rússia, la presidenta de la Comissió també ha volgut recordar la seva tasca al capdavant de la institució i recordant que, en un primer moment, alguns països europeus haurien pogut iniciar la vacunació pel seu costat, la qual cosa "hauria afeblit terriblement" a la Unió, però es va decidir unir esforços per a escalar la seva producció i assegurar que tots tinguessin accés a les vacunes.

També ha volgut afegir que les negociacions per a la creació dels NextGenerationEU i la capacitat de pactar entre els països per a impulsar-los. "Avui puc dir-los amb total certesa que Europa està vivint el seu moment", ha destacat, i ha assenyalat la pandèmia com un punt d'inflexió per a la Unió Europea, ja que va demostrar la necessitat d'una resposta conjunta.

Per acabar la seva intervenció, Von der Leyen ha volgut recordar una de les grans figures de Catalunya com és el violoncel·lista Pau Casals destacant que "quan Espanya va caure en les arpes d'un règim feixista autoritari" es va exiliar, no va tornar a tocar al país i va assegurar que ell no era polític, però que la seva ment d'artista tenia l'obligació de prendre partit per la dignitat humana, i que era la dignitat humana el que defensava.