Amb la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030 ja descartada pel Comitè Olímpic Espanyol (COE), el Govern de la Generalitat ha volgut deixar clar el seu malestar per la forma com s'ha desenvolupat la negociació amb l'executiu d'Aragó per a l'organització d'una candidatura conjunta. Ha acusat el president de l'Aragó, Javier Lambán, d'obstaculitzar des del primer moment la proposta, i al govern espanyol de "plegar-se" a les seves exigències. "Ha guanyat l'anticatalanisme", ha retret la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

Plaja ha retret que "el veritable escull ha sigut que el president d'Aragó s'havia d'entendre amb Catalunya". "Tota la seva actitud ha vingut condicionada per això, i se li ha permès", ha lamentat la portaveu. És més, segons Plaja, "el senyor Lambán no ha volgut fer equip amb Catalunya en cap moment" i des del Govern espanyol no només se li ha permès sinó que "a més s'han acabat doblegant a les seves exigències".

 

Candidatura en solitari

Plaja ha insistit que hi ha un projecte de Catalunya per als Jocs d'Hivern i que serà el COE qui haurà de pronunciar-se al respecte i decidir quin recorregut ha de tenir. "El que és una realitat és que qui més estirabots i sortides de to ha tingut, el protagonista de tots aquests episodis en solitari que ha fet impossible que aquesta candidatura hagi pogut sortir endavant ha estat Lambán", ha retret.

El Govern ha expressat la seva queixa obertament contra l'actitud de Lambán després que el COE va comunicar aquest dilluns als dos governs que renunciaria a presentar la candidatura dels Jocs d'Hivern davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb el govern aragonès.

Amb tot, la consellera de presidència, Laura Vilagrà, insistia ahir al vespre que la Generalitat no renuncia a organitzar els Jocs i té intenció de presentar la candidatura al COE.