La consellera de la Presidència del govern d'Aragó, Mayte Pérez, considera que l'exconseller de Cultura de la Generalitat Santi Vila va ser "l'únic polític català que va complir i va portar els béns" originaris de Sixena i lamenta que "estigui patint per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena" per la demanda del litigi dels béns.

En una entrevista publicada aquest diumenge a el Periódico de Aragón, Pérez, que entre el 2015 i el 2019 va ocupar el càrrec de consellera de Cultura del govern aragonès, també ha explicat que van estar a punt d'arribar a un acord polític amb Catalunya per portar els béns a l'Aragó però que ERC el va "frustrar".

Mayte Pérez qualifica Santi Vila de "gran persona i polític" i afegeix que a Catalunya i a la resta d'Espanya hi haurien d'haver més polítics amb el perfil de l'exconseller. Per aquest motiu, diu que "li fa pena el que està patint per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena" ja que "va ser l'únic polític català que va complir i va portar els béns", en referència a les 53 peces del MNAC que la Generalitat va lliurar al monestir de Sixena al 2016.

Mayte Pérez consejera presidencia aragón - acn

La consellera de la Presidència del govern d'Aragó, Mayte Pérez / Foto: ACN

En canvi, l'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, qualifica les declaracions de Pérez "d'inoportunes" i afirma que Vila no va ser el responsable de l'entrega dels béns, sinó tot el contrari, "ni va acatar ni va complir". També diu que l'Ajuntament de Sixena "no està fent patir" l'exconseller, ja que és ell mateix, diu, el que "ha de fer front a la seva responsabilitat penal i a haver-se saltat les lleis".

Finalment, l'advocat també carrega contra el govern aragonés per no haver volgut acusar Vila de desobediència a l'autoritat judicial. "Amb això ha quedat ben retratat", i també li retreu a Pérez que no hagi donat les gràcies a l'Ajuntament de Sixena per haver aconseguit el trasllat recent dels 111 béns de la franja.

La solitud de Vila

A causa d'aquesta causa, Vila ha posat a disposició d'un jutjat d'Osca com aval el seu pis de Figueres després que aquest li demanés ara fa un any una fiança de 216.000 euros, dels quals Vila només va poder aportar 108.000. En un principi, el judici s'hauria d'haver dut a terme l'any passat, però aquest s'ha endarrerit per la crisi sanitària desfermada per la Covid.

En tot aquest procés, Vila ha carregat contra la Generalitat per la manca de suport que ha trobat dins del Govern, ja que recorda que com a conseller de Cultura va defensar l'interès de Catalunya. "Qui ha fallat és la Generalitat de Catalunya. Hi ha persones físiques que m’han volgut ajudar, que et diuen que ho fan perquè representaves a Catalunya", va apuntar.