El president d'Aragó, Javier Lambán, s'ha mostrat "satisfet" amb la decisió de la titular del Jutjat de Primera Instància número 1 de Barbastre, que ha desestimat les oposicions a l'execució dels 111 béns de parròquies aragoneses presentades pel Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i del Bisbat de Lleida. D'aquesta forma, ha determinat que el lliurament de les obres segueixi endavant.

En declaracions als mitjans de comunicació després de conèixer-se aquesta interlocutòria, Lambán ha assenyalat que la decisió de la jutgessa és "absolutament encertada i correcta". Però ha aclarit que no es tracta de "cap victòria sobre Catalunya ni res per l'estil", sinó que està satisfet perquè "l'estat de dret preval per sobre de qualsevol altra consideració".

"Era de justícia que els béns que són d'Aragó tornaran a l'Aragó, això és el que sembla ser que definitivament passarà". De fet, aquest mateix divendres han arribat al Museu de Barbastre-Montsó 42 d'aquestes peces.

Lambán ha valorat el treball que ha realitzat el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez: "Crec que ha estat valent, crec que ha fet el que havia de fer, el Govern Aragó ha estat sempre al seu costat perquè el que avui està passant finalment passés".

Ha remarcat que el fet que tornin els béns ha d'alegrar "tots els ciutadans de bona voluntat i partidaris de l'estat de dret perquè, insisteixo, el que avui triomfa és l'estat dret, el que triomfa és la llei".

Arriben 42 obres

Precisament, avui l'equip responsable del Museu de Barbastre-Montsó ha rebut 42 béns de les parròquies de la zona oriental d'Aragó, que es trobaven en dipòsit al Museu de Lleida. Aquests s'afegeixen als 28 ja enviats del total de 111 que s'haurien d'haver tornat el passat 15 de febrer com a data límit donada per la justícia.

barbastro obras arte museo lleida - europa press

Arribada de les obres del Museu de Lleida a Barbastre / Foto: Europa Press

Així mateix, han arribat 24 objectes de pintura sobre taula, en concret, pertanyents a Binaced, Caserras del Castillo, de Chalamera, Merli, Montsó, Pueyo de Santa Cruz, Valcarca, Villacarli i dos de pintura sobre tela.

En declaracions als mitjans de comunicació, la directora general de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, Marisancho Menjón, ha explicat que, en total, han arribat 42 béns, encara que alguns estan formats per diferents obres, per la qual cosa són 53 objectes.