L'Aragó vol ser en els debats entre Catalunya i Espanya. Així ho va demanar un representant del govern que encapçala el socialista Javier Lambán al Comitè Federal del PSOE que es va celebrar ahir a Madrid. Lambán justifica la petició assegurant que és necessari vigilar que el diàleg entre l'executiu català i espanyol "en cap cas perjudiqui els interessos de l'Aragó".
"Comité federal del PSOE. Vicente Guillén ha traslladat a Pedro Sánchez la necessitat que l'Aragó participi en els debats sobre el futur d'Espanya inclosa Catalunya, perquè en cap cas perjudiquin els nostres interessos sinó que els afavoreixin", ha tuitat el cap de l'executiu aragonès.
Lambán inquiet pel debat sobre el referèndum
Lambán és un dels barons del PSOE més crítics amb el diàleg amb Catalunya i els indults. Fa només uns dies va reconèixer estar inquiet tant pels indults com pel debat sobre el referèndum que dimecres va irrompre al Congrés dels diputats. Ara bé, el president aragonès va evitar culpar de la seva intranquil·litat al president del govern espanyol.
"A mi el president Sánchez no m'intranquil·litza en absolut, qui sí que ho fan són ERC i els independentistes", va afirmar tot afegint que aquests dos últims ho fan des d'abans que ell mateix entrés en política. En aquest sentit, el president aragonès va demanar "donar un vot de confiança al govern d'Espanya" i va al·legar el compromís "manifest" de Sánchez amb la "indissoluble unitat d'Espanya" i la seva "rotunda negativa" a la celebració d'un referèndum o qualsevol altre mesura que se situï fora de la llei.
Vara s'empassa els indults a contracor
També ha mostrat les seves reticències el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que tot i mostrar el seu suport a la mesura de Pedro Sánchez no se n'ha estat de donar el seu parer. Fernández Vara va assegurar fa uns dies que la concessió dels indults "fa pudor de socarrim" i va posar en dubte que tinguin conseqüències positives. En la seva opinió, doncs, "no és el que millor li va al PSOE i als seus interessos electorals", però sí creu que és el que "millor li ve a Espanya".
El líder extremeny també va aclarir que aquests indults "no són una finalitat, són un mitjà", i la finalitat és "l'article 2 de la Constitució, on diu que Espanya és pàtria indivisible, però també comuna, de tots els espanyols".
El president socialista castellanomanxec Emiliano García-Page també va rebutjar la mesura de gràcia. El baró socialista va qualificar de "moderat" l'informe contrari del Tribunal Suprem, es va negar a cap mena de "cessió" als independentistes i va enviar una advertència al president espanyol Pedro Sánchez: la concessió suposaria una "condemna" per al partit.