Qui té el poder mana i bon exemple d'això és com els diferents barons socialistes s'han hagut d'empassar a contracor els indults als presos polítics. El darrer en fer-ho ha estat el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que tot i mostrar el seu suport a la mesura de Pedro Sánchez no se n'ha estat de colar les seves reticències.

Fernández Vara ha admès que la concessió dels indults "fa pudor de socarrim" i ha dubtat que tinguin conseqüències positives. En la seva opinió, doncs, "no és el que millor li ve al PSOE i als seus interessos electorals", però sí creu que és el que "millor li ve a Espanya".

El líder extremeny ha aclarit que aquests indults "no són una finalitat, són un mitjà", i la finalitat és "l'article 2 de la Constitució, on diu que Espanya és pàtria indivisible, però també comuna, de tots els espanyols".

Indults, un "sí al projecte comú"

Per tant, Vara ha defensat els indults com "el sí és al projecte comú, al projecte compartit, a l'Espanya a la que capiguem tots", després del que ha considerat que si a molts espanyols "en comptes de preguntar-los pel sí o no als indults, se'ls preguntés pel sí o no a la pàtria comuna, igual pensaven d'una altra manera".

"El sí és a la pàtria comuna", ha reiterat Fernández Vara, qui ha assenyalat que amb aquests indults "el que es pretén és facilitar que Espanya pugui ser pàtria comuna de tots", després de considerar que "la dreta i els independentistes es necessiten i es retroalimenten" en aquest assumpte.

Vara també ha acusat el PP d'alimentar l'independentisme i del fet q es produïssin dos referèndums i una DUI amb ells a la Moncloa. I ha posat d'exemple que "a Catalunya hi va haver sempre un 20 per cent d'independentistes", mentre que l'altre 25 per cent que hi ha ara "és dels últims anys", que, segons ha dit, han de "veure que se'ls convoca a un projecte comú en el qual tenen el seu espai, respectant la seva cultura, les seves tradicions i el seu idioma".

L'empassada dels indults

Les paraules de Vara no convencen ningú si mirem tan sols un mes enrere quan va dir que era "evident" que els presos no havien de ser indultats i va afegir que, malgrat que l'Estat perdoni les penes, això no solucionaria el conflicte polític. "Resulta evident que no ha de ser indultat qui no vol ser-ho perquè no respecta ni creu en les lleis que ho fan possible. I igualment és evident que els problemes que té el nostre país de construcció d'un model de convivència no es resoldran mentre ningú vulgui", va escriure a Twitter.

TUIT Fernandez Vara

 

Imatge principal: el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara / Foto: Efe