Els barons socialistes continuen incòmodes amb l'aposta pels indults de Pedro Sánchez però per ara aguanten la compostura i eviten criticar més enllà del que poden. Després del president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que es va haver d'empassar la mesura de gràcia després de criticar-la durament, l'últim en mostrar aquesta inquietud ha estat el president de l'Aragó, Javier Lambán, conegut per la seva ferma oposició a l'independentisme català.

Lambán ha reconegut estar inquiet tant pels indults com pel debat sobre el referèndum que ahir mateix va irrompre al Congrés dels diputats. Ara bé, el president aragonès ha evitat culpar de la seva intranquil·litat al president del govern espanyol.

"A mi el president Sánchez no m'intranquil·litza en absolut, qui sí que ho fan són ERC i els independentistes", ha afirmat tot afegint que aquests dos últims ho fan des d'abans que ell mateix entrés en política. 

En aquest sentit, el president aragonès ha demanat "donar un vot de confiança al govern d'Espanya" i ha al·legat el compromís "manifest" de Sánchez amb la "indissoluble unitat d'Espanya" i la seva "rotunda negativa" a la celebració d'un referèndum o qualsevol altre mesura que se situï fora de la llei.

"Jo ho crec absolutament perquè és un compromís, sempre mantingut pel Partit Socialista, que és un dels redactors fonamentals de la Constitució i potser el partit que durant més temps i amb més èmfasi l'ha defensat", ha dit.

Lambán ha respost d'aquesta manera al sarcasme utilitzat ahir pel líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, que va burlar-se de la negativa de Sánchez al referèndum recordant que també havia rebutjat concedir els indults.

Pacte amb el PP per encaixar Catalunya

Lambán també s'ha mostrat escèptic tant amb l'efectivitat dels indults com amb la taula de diàleg i ha apostat per fer "un pacte transversal" en el qual participin el PSOE i el PP "deixant clar el que volem fer d'Espanya per després encaixar Catalunya". El líder aragonès sembla haver oblidat que socialistes i populars tan sols sumen 36 escons al Parlament, per la qual cosa sembla difícil parlar de "transversalitat".

En qualsevol cas, ha afegit que "ara com ara és impossible per l'entossudiment del Partit Popular a qualsevol pacte d'Estat" ja que el PP "ha entès sempre Catalunya des del punt de vista exclusiu del seu interès en la lluita pel poder".

Finalment, Lambán ha opinat que, com a aragonesos, han "de transcendir la qüestió estricta dels indults i situar-la" en un context que els interessa molt més: "Passi el que passi, el que sembla és que els propers anys es produiran canvis en el sistema de finançament i l'arquitectura institucional, que ens afectaran a totes les comunitats autònomes". Com a president del Govern d'Aragó, ha postil·lat, vol participar "en els àmbits en els quals es prenguin aquestes decisions".

 

Imatge principal: el president de l'Aragó, Javier Lambán / Foto: Efe