El govern d'Aragó ha amenaçat amb "remoure terra i mar" per denunciar on faci falta una possible candidatura per uns JJOO d'Hivern impulsada en solitari per la Generalitat de Catalunya. Així ho ha afirmat la consellera de la Presidència de l'executiu aragonès, Mayte Pérez, després del consell de govern d'Aragó en resposta a les declaracions de la consellera Laura Vilagrà, en les quals ha assegurat que la candidatura conjunta amb l'Aragó "està en un punt de no retorn", i ha destacat que no és culpa del Govern de la Generalitat, sinó que assenyala directament l'altra part. Pérez ha criticat que amb les paraules de Vilagrà s'entén que el "projecte conjunt de país" per fer unes olimpíades d'hivern està liquidat i ha afegit que si això passa, és per la "intransigència" de Catalunya a l'hora d'acceptar una candidatura igualitària. A més, la consellera també ha indicat que encara no han rebut cap resposta per part del Comitè Olímpic Espanyol (COE) sobre la seva proposta de candidatura per lots. 

Una proposta justa i equilibrada

Malgrat que Aragó continua esperant la resposta del COE, Pérez ha remarcat que la proposta d'Aragó és "justa i equilibrada" i que a més respon al compromís que va adquirir el COE i el govern espanyol amb la comunitat autònoma. Pérez ha afegit que la proposta dels lots, és generosa amb la Generalitat perquè deixa escollir entre opcions. En aquest sentit, s'ha mostrat ferma en la defensa d'aquesta posició, independentment de la valoració de Vilagrà, de qui ha dit que no saben si parla per ella, però que en qualsevol cas, el COE, encara no s'ha dirigit cap a l'executiu aragonès. La consellera ha criticat la posició de Catalunya i ha assegurat que una candidatura catalana en solitari és "absolutament inacceptable" perquè consideren que és un projecte de país, que "identifiqui l'Estat totalment" i un projecte de la Generalitat no respondria a això. Ha reiterat el seu posicionament assegurant que "no ens mourem un àpex", qui ha deixat clar que el Govern d'Aragó continua defensant una candidatura conjunta "en peus d'igualtat", recordant que la Comunitat va ser convidada a participar i ha treballat "insistentment" en el projecte durant els últims mesos. En qualsevol cas, Pérez ha amenaçat que si acaba passant això, Aragó anirà a "tot arreu on sigui possible" per denunciar aquesta situació i ha afegit que seguiran lluitant pel projecte que han presentat i que els aragonesos "esperen amb il·lusió".

Candidatura de Catalunya en solitari

Vilagrà ha defensat la postura del Govern i ha manifestat que Catalunya s'ha "esforçat en la part tècnica del projecte", fent propostes i modificant-les davant les necessitats, mentre que "clarament, el govern aragonès ha tret uns criteris polítics i ha fet emergir l'anticatalansime", ha reflexionat la consellera en una entrevista a Catalunya Ràdio, destacant la importància de trobar altres alternatives. Aquestes podrien raure en el fet de presentar candidatures en solitari, el president del COE, Alejandro Blanco, ja va obrir aquesta porta veient que l'acord seria molt complicat, tot i que després va rectificar per deixar clar que la prioritat és aquesta candidatura dels dos territoris junts. La consellera ha confirmat que ja estan mantenint converses informals amb el Comitè Olímpic Espanyol al respecte, ja l’executiu català veu la proposta conjunta amb l’Aragó “en un punt de no retorn”. “Ho veig dificilíssim”, ha dit. Vilagrà ha defensat que Catalunya pot presentar pel 2030 una candidatura “competitiva i potent” col·laborant amb altres estats, però no ha descartat que es puguin presentar per als jocs del 2034. “Sempre estem disposats a col·laborar al màxim”