Podemos ha apressat a Yolanda Díaz que aclareixi si vol ser la candidata d'una coalició amb Sumar. Després que Pablo Iglesias hagi demanat respecte, la tensió ha continuat aquest dilluns i han deixat de referir-se a Díaz com la seva presidenciable per a les eleccions generals del 2023. Si bé el portaveu de la formació, Javier Sánchez, ha deixat clar que la voluntat és arribar a una coalició amb Sumar, és la seva líder "qui ha de decidir si és la candidata". "Ara no tenim aquesta informació", ha retret Sánchez.

El portaveu ha seguit el camí d'Iglesias i ha demanat "respecte" per Podemos com a partit "decisiu" en l'àmbit de les forces progressistes. I és que els morats tenen por de quedar diluïts en una coalició amb la plataforma de la vicepresidenta, tot i que la seva prioritat és assolir una aliança electoral. Llavors, creuen que Díaz ha d'aclarir si vol ser candidata en els pròxims comicis. Si fins ara era la seva aposta com a cap de cartell, ara han canviat de discurs i diuen que la decisió depèn d'ella.

Podemos, "decisiva" a la coalició amb Sumar

En aquest sentit, Sánchez ha deixat clar que Podemos ha sigut la força de l'esquerra no socialista que millors resultats ha obtingut en els quaranta anys de democràcia, tot aconseguit "mesures que eren impossibles" com l'impost als rics. És per això que ha de ser una peça "decisiva" en la possible coalició amb Sumar, que Díaz vol que sigui sense protagonisme de sigles. "Si Podemos no existís, Díaz no seria vicepresidenta segona ni ministre de Treball", va etzibar Iglesias, però el portaveu ha abaixat una mica el to i ha dit que la prioritat és sortir al nou cicle electoral per propiciar governs progressistes més forts als ajuntaments, a les comunitats autònomes i a l'executiu estatal.

És a dir, ha evitat dir si Díaz és la millor candidata i s'ha limitat a reafirmar que "sense un bon resultat de l'esquerra transformadora no hi haurà un bon resultat a les generals". És un matís a allò que ja havia dit Iglesias: "No s'arribarà molt lluny excloent a Podemos". I excloent a Izquierda Unida? El moment també és delicat amb el partit liderat per Alberto Garzón, que no ha volgut entrar a la discussió. Des de la formació simplement han demanat que hi hagi una sola candidatura electoral per a les pròximes eleccions generals, tot i l'enfrontament que hi ha a Andalusia. Qui sí que ha parlat és l'exdirigent de Podemos Ramón Espinar, que aquest dilluns ha carregat contra Iglesias per exercir un "lideratge tòxic". Concretament, ha criticat el discurs "agre, agressiu i venjatiu" que últimament llança contra la vicepresidenta Yolanda Díaz.