Tres joves han acceptat aquest dimecres penes de fins a un any i mig de presó per atemptat, desordres i lesions contra els Mossos durant una manifestació en defensa del local okupat Banc Expropiat, al barri de Gràcia de Barcelona. La Fiscalia demanava quatre anys i deu mesos de presó per a dos d'ells i tres anys de presó per al jove restant, així com una multa de 720 euros per a tots tres. Finalment han arribat a un acord, han admès els fets i dos dels joves han acceptat 1 any i mig de presó per atemptat i el tercer 4 mesos de presó per atemptat. Tots tres hauran de pagar una multa de 315 euros per desordres públics i 60 euros per delicte lleu de lesions.

A més, s'han compromès a pagar en concepte de responsabilitat civil 1.620 euros (720 euros per a un mosso, 700 per al segon i 200 per al tercer). La pena de presó ha quedat suspesa durant dos anys si els tres joves no tornen a delinquir.

Els joves estaven acusats d'haver causat desordres públics i haver provocat lesions contra tres agents dels Mossos durant una manifestació en favor del Banc Expropiat. El 29 de maig del 2016, dies després que es desallotgés els ocupants del local, un grup de manifestants es va encarar amb els Mossos que acordonaven l'espai.

Segons el relat dels fets que han acceptat els acusats, un dels joves va llançar una ampolla de cervesa a un agent, un altre va llançar-los un monopatí de fusta i un tercer va colpejar un mosso amb una pistola de plàstic, causant-los així diverses lesions.

El desallotjament del Banc Expropiat al maig del 2016 va desencadenar en una setmana d'aldarulls, de reokupació i de càrregues policials fortes. Va passar a Gràcia. Un fet que encara va complicar més la situació per la dimensió dels carrers, estrets i que dificultaven l'actuació dels Mossos amb furgonetes. Va coincidir, també, amb el primer any de mandat de l'alcaldessa Ada Colau. Un caos que va provocar un joc del gat i la rata durant dies seguits al cor del barri de Gràcia i que avui ha acabat amb un judici on s'ha arribat a una conformitat per evitar la presó als acusats.

Què és el Banc Expropiat?

Fins al 2011, el Banc Expropiat era una sucursal de Caixa Tarragona, que va ser okupada amb l'objectiu de convertir-la en "un centre social de la gent", un espai que van adaptar per a la gent del barri i on s'hi fan tot tipus de tallers, des d'idiomes fins a ioga, meditació, dansa i teatre.

Aquest espai és "un bé comú que ha sigut arrancat de les mans de la banca i aquest sistema injust i s’ha posat a disposició de la gent que lluita i s’organitza des de l’autonomia, l’horitzontalitat i l’anticapitalisme", com es pot llegir al seu web.

El local agrupa diferents col·lectius que sense cap mena de subvenció realitzen totes aquestes activitats i reuneix entitats com: l’Assemblea de la Vila de Gràcia i els seus grups de treball, l’Assemblea Groga o les Feministes Indignades.

També han creat una xarxa d'aliments, un grup d'habitatge i espai públic, una botiga de roba i llibres gratuïts i una biblioteca social.