Poc abans de les 10 hores del matí, unes quinze furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra es plantava davant del Banc Expropiat a Travessera de Gràcia 181, a Barcelona, per desallotjar-lo. Tot i la resistència dels veïns, que cridaven proclames per demanar que no s'expropiés, els Mossos han desallotjat el Banc sense detinguts gairebé 10 hores després, cap a les 19:30 hores del vespre.

Els incidents, però, han arribat cap a les deu de la nit, quan alguns dels integrants de la manifestació per defensar la no expropiació del banc, fins aleshores pacífica, han cremat un camió de la neteja de BCN Neta i han bolcat un cotxe estacionat a la zona. A causa dels incidents, els Mossos han hagut d'intervenir amb contundència per dispersar-ne els autors i els Bombers per apagar diversos incendis.

Durant les càrregues policials alguns dels manifestants han penjat missatges a les xarxes socials en què asseguren que els Mossos han disparat projectils de foam. Altres persones han penjat fotografies d’una furgoneta de BCNeta cremant, així com d’un cotxe bolcat, una motocicleta també cremant i diverses barricades incendiades a punts diferents del barri.

Sembla que hi hauria ferits tant de la banda dels manifestants com de la dels policies.

Sucursal de La Caixa amb els vidres trencats a Torrent de L'Olla / Lluís Bou

El Banc portava ocupat des del 22 d'octubre del 2011 i els propietaris actuals, Antartic Vintage SL –una societat mercantil–, ja havien demanat feia mesos al jutjat que porta el cas fer-los fora del local. El 2 de juliol del 2014 va dictar sentència per desallotjar-lo.

Contra el govern de Colau

"Serem el vostre pitjor malson". Amb aquestes paraules, els okupes s'han dirigit a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i al tinent d'alcalde, Jaume Asens, després que decidissin no renovar el pagament del lloguer del local que l'exalcalde de la capital catalana Xavier Trias havia amnistiat el 2015 –a les portes de les eleccions municipals– de 65.500 euros anuals. 

El contracte de lloguer es va signar poc després dels incidents del desallotjament de Can Vies, al maig del 2014, i portava amagada una clàusula que provocava que, en cas de cancel·lació, el cost era encara superior que pagar el lloguer mensual fins a final d'any.

Quan Colau va arribar al govern municipal, va esperar que finalitzés el contracte l'1 de gener del 2016 i va ser llavors quan l'Ajuntament va deixar de pagar el lloguer.

Què és el Banc Expropiat?

Fins el 2011, el banc expropiat era una sucursal de Caixa Tarragona, que va ser okupada amb l'objectiu de convertir-la en "un centre social de la gent", un espai que han adaptat per a la gent del barri i on s'hi fan tot tipus de tallers, des d'idiomes fins a ioga, meditació, dansa i teatre.

Aquest espai és "un bé comú que ha sigut arrancat de les mans de la banca i aquest sistema injust i s’ha posat a disposició de la gent que lluita i s’organitza des de l’autonomia, l’horitzontalitat i l’anticapitalisme", com es pot llegir al seu web.

El local agrupa diferents col·lectius que sense cap mena de subvenció realitzen totes aquestes activitats i reuneix entitats com: l’Assemblea de la Vila de Gràcia i els seus grups de treball, l’Assemblea Groga o les Feministes Indignades.

També han creat una xarxa d'aliments, un grup d'habitatge i espai públic, una botiga de roba i llibres gratuïts i una biblioteca social.

L'última activitat que havien portat a terme va ser aquest diumenge, quan van celebrar un cinefòrum amb el documental Tarajal, que tracta sobre les morts de Ceuta a les aigües frontereres.