L'Audiència de Girona ha condemnat a 1 any i mig de presó cadascun dels dos acusats de participar en els disturbis de la matinada del 19 d'octubre del 2019 durant les mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els presos polítics.

La sentència conclou que van llançar pedres contra l'edifici dels jutjats, però sosté que no s'ha provat que formessin part del grup que va tirar rocs contra els Mossos d'Esquadra i dos vehicles policials. Els condemnen per desordres públics agreujats, però els absolen dels delictes d'atemptat contra agents de l'autoritat i danys. L'Audiència rebutja substituir la pena per l'expulsió del país perquè ho considera "desproporcionat".

La fiscalia demanava 9 anys de presó i una multa de 4.320 euros per a cadascun d'ells, també demanaven al seu escrit que, en cas de condemna, els expulsin del país un cop complertes dues terceres parts de la condemna i que els hi prohibeixin l'entrada durant 8 anys.

L'acusació pública sosté que formaven part del grup d'unes 300 persones que van "llançar pedres de forma indiscriminada i repetida contra els Mossos d'Esquadra i els vehicles policials" davant els Jutjats de Girona, aprofitant que en aquell moment no hi havia antiavalots protegint l'edifici. Un dels encausats és l'únic que ha estat en presó preventiva pels aldarulls.

Segons l'escrit d'acusació, cap a les cinc de la tarda d'aquell dia, hi havia unes 9.000 persones concentrades davant l'edifici dels Jutjats de Girona, a l'avinguda Ramon Folch. La mobilització, recull l'escrit, va coincidir amb "una manifestació de signe antagonista", que la policia va ubicar a la part posterior de l'edifici de la subdelegació del govern espanyol a Girona, a certa distància.

aldarulls girona 2019

Desperfectes del mobiliari urbà durant els aldarulls de Girona / ACN

L'acusació pública sostenia que això va "motivar la intervenció de les forces de seguretat" cap a les nou del vespre. La intervenció dels antiavalots, segons l'escrit, va dispersar els manifestants a altres punts de la ciutat. "Van continuar els disturbis en grups organitzats de persones en diferents llocs de la ciutat, construint barricades amb contenidors i fustes", descriu la fiscalia que les situa als carrers Santa Clara, al Pont de Pedra, a Bonastruc de Porta, al pont de Pedret, al parc de la Devesa i a la Copa.

Segons el ministeri fiscal, els manifestants van calar foc a les barricades i van llançar objectes contra els antiavalots per "dificultar la intervenció policial i atemptar contra la integritat dels funcionaris". Van tirar, argumenta la fiscalia, "artefactes pirotècnics, ampolles, llaunes, fragments de mobiliari urbà i pedres".

Imatge principal: Foto d'un detingut dels mossos a les protestes postsentència a Girona. - ACN