Després de nou mesos en presó preventiva a la presó de Puig de les Basses de Figueres, aquest dimarts ha començat el judici de Charaf Fadlaoui -de 18 anys- i Ibrahim Afkir -de19 anys- a la sala 3 de l’Audiència de Girona. Són els primers joves detinguts de les protestes postsentència que són jutjats -en una sessió prevista que duri fins demà dimecres- acusats de desordre públic, atemptat contra l’autoritat i lesions i danys. 

Crítiques al "racisme institucional"

Desenes de persones s'han concentrat davant els jutjats gironins per mostrar-los el seu suport per segon dia consecutiu, convocats pel Grup de Suport a l'Ibrahim i en Charaf. Han desplegat una pancarta amb el lema "Llibertat Charaf i Ibrahim" i denuncien que la causa va estretament lligada a un discurs interessat i que se'ls imputen uns fets sobredimensionats. També qualifiquen el seu cas de racisme, ja que la resta de joves que van ser detinguts per fets semblants però no són racialitzats estan a hores d'ara en situació de llibertat. 

Òmnium Cultural i l'Assemblea han estat presents a la manifestació, que ha començat a les 9 del matí, per exigir l'absolució dels joves detinguts. Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha justificat el seu suport a l'Ibrahim i el Charaf perquè, com ells, van donar suport al moviment independentista. "Creiem que se'ls ha d'absoldre, i tindran les entitats de la societat civil al costat", ha assegurat Paluzie. Per altra banda, Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, ha llegit una carta que Jordi Cuixart ha escrit per en Charaf i l'Ibrahim: "Compteu-me entre els que avui sou a Girona, denunciant la injustícia i fent front a la repressió. Però la força de la solidaritat també és llavor d'esperança". El Grup de Suport, a més, denuncia que la seva detenció va ser arbitrària perquè, segons diuen, no van participar a les mobilitzacions contra la sentència i eren lluny dels lloc dels fets que els imputen. 

ANC jutjats Girona Ibrahim i Charaf - C.F.

Els dos joves van ser detinguts la matinada del 17 d’octubre, acusats de llançar pedres contra un furgó policial que protegia la caserna de la policia estatal de Pedret, a Girona, i ferir-ne el conductor i el copilot. Després de passar a disposició judicial, se’n va decretar l’empresonament preventiu perquè el titular de la sala 3 de l’Audiència de Girona va considerar que hi havia risc de fuga per falta d’arrelament. Els dos joves sempre han mantingut que no van protagonitzar els fets pels quals se’ls imputen.

Dos únics encausats

El lletrat que els representa, Benet Salellas, ha lamentat que, a hores d’ara, siguin els dos únics encausats per les protestes populars contra la sentència que estan empresonats, un fet que atribueixen a la seva nacionalitat marroquina.

La Fiscalia demana nou anys de presó per als dos joves i l'expulsió d'Espanya quan compleixin dues terceres parts de la pena, una multa de 7.200 euros per a cadascun i una indemnització conjunta de 900 euros.

La Generalitat demana tres anys i mig de presó per als nois. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ho va justificar com a acte de "responsabilitat" en la defensa dels agents dels Mossos que haurien patit lesions.