Més repressió. Agents antiterroristes de la policia espanyola han detingut almenys una desena d'activistes climàtics que van llançar pintura contra el Congrés dels Diputats, en una acció per alertar de l'emergència climàtica. Així ho confirmen fonts policials a elDiario.es, que afegeixen que a les persones detingudes se'ls atribueix un delicte contra les altes institucions de l'Estat i un altre de desordres públics. A més, precisen que sis de les detencions s'han produït a Madrid i que els activistes pertanyen a l'organització Extinction Rebellion.

Just aquest mateix dimecres, el col·lectiu Rebel·lió Científica ha denunciat en un fil de Twitter que més de deu companyes "han estat citades a declarar avui per la Policia Nacional per l'acció del passat 6 d'abril a la porta del Congrés". "Les companyes han estat detingudes i a hores d'ara (gairebé les 14.00 hores) es troben totes en llibertat amb càrrecs. Se les imputen càrrecs per danys a l'edifici del Congrés i per alteració de la sessió que es desenvolupava a l'interior", ha assenyalat.

En aquest sentit, Rebel·lió Científica recorda que "es va llançar aigua tenyida que no va causar cap dany (en 30 minuts la façana estava impol·luta) i que en cap moment es va accedir a l'interior de l'edifici on es desenvolupava la sessió". És més, "com mostren els registres del mateix Congrés, aquesta es va portar a terme amb normalitat". Tot seguit, mostren la seva sorpresa per la situació: "Just en mig de la pitjor onada de calor en un mes de juny en dècades, les nostres companyes han estat detingudes per donar la veu d'alarma davant la crisi climàtica i ecològica que ens porta al col·lapse i per denunciar la inacció dels nostres governs".

En referència a la detenció, el col·lectiu ho té molt clar: "Aquests actes intimidatoris no ens aturaran. Estem arriscant les nostres carreres i arriscant-nos a conseqüències legals per lluitar per un futur per a la humanitat. No ens han deixat més opció". "Fem desobediència civil no violenta perquè res més ha funcionat, perquè els nostres representants no estan actuant malgrat les advertències de la ciència i organismes internacionals, perquè hi ha guerra suïcida de la humanitat contra la naturalesa, segons Antonio Guterres (secretari general de l'ONU)", ha explicat. La mateixa organització ha revelat que una de les persones detingudes és el científic Mauricio Misquero, a Granada (Andalusia).

TUIT Scientist Rebellion, sobre detención de activistas climáticos
Rebel·lió Científica, sobre la detenció d'activistes climàtics / @ScientistRebel1

Les reaccions polítiques a la notícia no s'han fet esperar. El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ja ha anunciat que el seu grup parlamentari demanarà la compareixença "immediata" del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per aclarir els fets. "Jo vaig ser allà. No era pintura. I es va assecar sense deixar rastre en literalment 5 minuts. És una absoluta vergonya", ha sentenciat.

TUIT Gabriel Rufián, sobre detención de activistas climáticos
Gabriel Rufián, sobre la detenció d'activistes climàtics / @gabrielrufian

L'acció d'alerta va tenir lloc el passat 6 d'abril. El grup de científics va burlar la policia que protegeix el parlament espanyol i va llançar ampolles de pintura biodegradable. Tot, amb l'objectiu d'alertar sobre l'emergència climàtica i denunciar la inacció de la classe política. Després van fer una seguda, que els agents antiavalots van dissoldre. Els mateixos agents van identificar tots els manifestants, que participaven amb una acció que coincidia amb l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de Nacions Unides. L'informe, per cert, advertia que el 2025 és el punt de no retorn respecte del canvi climàtic.