Les temperatures no paren d'enfilar-se i els veïns de gairebé una trentena de municipis de les comarques de les Garrigues i del Segrià segueixen sense aigua potable a casa seva. Aquesta és una situació que ja fa pràcticament 15 dies que s'allarga i sembla que la solució podria arribar d'aquí a una setmana. Mentrestant, milers de veïns viuen en una situació insostenible, en la qual no poden obrir l'aixeta per beure aigua i tampoc la poden fer servir per cuinar, per l'efecte de pràctiques agràries amb aplicacions de plaguicides. 

El cas de l'Albi 

L’Albi és un dels municipis on ja fa 13 dies que no tenen aigua potable. Aquest és per a ells un problema recurrent: només fa un mes ja van viure la mateixa situació, que aleshores es va allargar durant una setmana, però aquest cop els tractaments encara no han aconseguit netejar la contaminació de l’aigua. Quatre mesos enrere van patir també un vessament d’hidrocarburs, l’origen del qual no es va determinar, i que va deixar l’aigua tornassolada pels combustibles que hi suraven. Fins ara, la resposta de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) quan no hi ha aigua potable a un poble és subvencionar cisternes. En aquesta època de l'any, però, és més difícil aconseguir camions per fer-ne el transport: els dos o tres que s’han trobat han de servir per distribuir l’aigua entre els pobles afectats. Els veïns, però, tenen un temps limitat per recollir l'aigua: mitja hora cada setmana. Si no hi ets, et quedes sense. Aquest dimecres, a l’Albi el camió arriba les 4 de la tarda, en plena hora de sol, a la plaça de la Cooperativa. “Qui hi haurà a les 4 de la tarda allà a buscar aigua? Els padrins, per descomptat, no hi poden anar, no poden anar carregats amb garrafes amunt i avall. Després hi ha gent que treballa, gent que és fora... Aquella mitja hora has de coincidir allà. La gent l’acaba comprant”, es lamenta l’alcaldessa, Anna Feliu Moragues, que reclama que aquesta aigua s’hauria de repartir embotellada. 

Aquest poble té uns 760 habitants, dels quals un centenar superen els 80 anys. L’Ajuntament ha optat per facilitar garrafes d’aigua als veïns més vulnerables. Avui els han portat a casa dues garrafes d’aigua a cadascun. Si el problema continua a principis de la setmana vinent, els duran dues garrafes més, i un altre cop a finals de la setmana. “Aquestes garrafes, de moment, les hem de pagar l’Ajuntament. Som consistoris petits i amb pocs recursos, però no podem deixar la gent gran que s’espavili com pugui”, admet.

 

Solució provisional

El repartiment d'aigua va començar divendres passat. Aquesta solució provisional arribava una setmana després de la prohibició per uns nivells de plaguicides superiors als permesos al punt de captació, situat al pantà d'Utxesa. Des de la Mancomunitat de les Garrigues ja preveien que el problema pot anar per llarg i reclamen una solució definitiva que podria passar per captar l'aigua de l'embassament de l'Albagés. Segons l'alcaldessa de l'Albi, que concorda amb la Mancomunitat aquesta passa per substituir el pantà d’Utxesa pel d'Albagés. Ara el servei depèn de la Mancomunitat, però una obra com aquesta requereix la intervenció de l’ACA.

Durant la crisi, alcaldes de les Garrigues han responsabilitzat precisament l'Agència de la falta d'aigua potable. En concret, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, es mostrava indignat en una reunió dels 16 alcaldes de la comarca amb responsables de la Regió Sanitària de Lleida per "la desídia i la inacció de l'ACA en posar solució a un afer" que dura des de fa "massa anys". "Saben que la solució implica construir la potabilitzadora de l'Albagés, un projecte aturat des de fa quinze anys. Estan jugant amb la salut de les persones i això és inadmissible", ha afegit.

Situació insostenible 

Teresa Culleres, alcaldessa de Sarroca de Lleida, un dels altres municipis afectats, ha lamentat la manca de suports que han rebut els pobles davant d'aquesta situació per part d'institucions més grans. En aquest sentit, ha denunciat que en una reunió en què es van trobar tots els regidors no hi hagués cap representant de la Generalitat, com ara un conseller, que pogués escoltar i conèixer de més prop la seva situació. En el moment en què Culleres ha atès ElNacional.cat, la temperatura a Sarroca s'enfilava per sobre dels 37 graus, cosa que encara fa més insostenible la situació. A més, aquestes temperatures poden seguir pujant durant el que queda de setmana. Amb tot, ha celebrat que en els pròxims dies les piscines municipals de la zona tornaran a obrir les portes per a la temporada d'estiu, tot i que això no solucioni, ni de bon tros, el problema real. Com a alcaldessa, Culleres explica que la seva tasca durant aquests dies ha consistit a ajudar en tot el que ha pogut els veïns i a mantenir-los informats del que els van transmetent des de la Mancomunitat. 

Ahir dimarts, l'Agència Catalana de l'Aigua informava que la qüestió de subministrament podria quedar resolta d'aquí a una setmana. Així ho ha afirmat el director de l'ens, Samuel Reyes, descartant que la contaminació sigui per un abocament incontrolat, sinó que tot apunta a pràctiques agràries amb aplicacions de plaguicides que s'haurien vist agreujades per la sequera d'enguany. Reyes garanteix el "suport que sigui necessari" als municipis afectats i s'ha mostrat a favor d'estudiar una nova captació al pantà de l'Albagés. Davant la possibilitat que, de cara a la setmana que ve, es comenci a veure la llum al final del túnel, Culleres ha assegurat que seria una bona notícia, tot i que encara la veu lluny i sap que, mentre els nivells de plaguicides continuïn sent alts, el panorama no millorarà.