L'emblemàtica porta dels lleons del Congrés dels Diputats s'ha vist avui tenyida de vermell. Un grup de científics, que es fa dir Rebel·lió Científica, ha aconseguit burlar la policia que protegeix el parlament espanyol i llançar ampolles de pintura (biodegradable). El motiu: alertar sobre l'emergència climàtica i denunciar la inacció dels polítics. Després han fet una seguda a la carrera de San Jerónimo, que els agents antiavalots han dissolt, per a després identificar tots els manifestants. L'acció coincideix amb la publicació del nou informe de l'IPCC Nacions Unides que avisa que el 2025 es podria arribar a un punt de no retorn.

El manifest de Rebel·lió Científica, que preveu accions en 25 països, ha estat signat per reconeguts científics espanyols, com Fernando Valladares, del CSIC, o Agnès Delage, catedràtica de la Universitat d'Aix-Marsella. Tenen previstes accions reivindicatives durant tota la setmana. 

pintura vermella cientifics congres - EFE

En el pamflet repartit pels activistes del Congrés recorden que són "persones que pertanyen a la comunitat científica" i que "es rebel·len contra la inacció política davant la crisi climàtica i ecològica". En aquest sentit, denuncien que els seus avisos "no han estat escoltats" i que per això passen a l'acció. "Les conseqüències del canvi climàtic són irreversibles i ens enfrontem al major repte de la història de la humanitat", asseguren. I conclouen: "La inacció política és criminal".

Avui era la jornada de "desobediència civil" i han aconseguit esquivar els policies nacionals que vigilen el Congrés i tenyir la seva façana de pintura vermella biodegradable. Tot seguit, la policia ha dissolt la seguda i els ha identificat un per un. Una policia que ha tractat d'impedir la feina dels mitjans de comunicació, nombrosos per la celebració de la sessió de control al parlament espanyol.

Límit 2025

 L'ONU adverteix que el 2025 és l'any límit per frenar l'escalfament global. En un informe publicat aquest dilluns, l'organització assegurava que per "limitar l'escalfament a aproximadament 1,5 °C és necessari que les emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala global assoleixin el seu punt màxim abans del 2025". Després d'aquesta data, s'hauran de reduir "en un 43% l'any 2030". Si es compleixen aquestes recomanacions, el planeta es podria situar per sota del llindar de temperatura a finals del segle XXI. "Si volem limitar l'escalfament global a 1,5 °C, aquest és el moment, és o ara o mai" sentenciava el copresident del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, en anglès), Jim Skea. De fet, recordava que "sense una reducció immediata i profunda de les emissions en tots els sectors, serà impossible".