Activistes antimonàrquics de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG) han cremat aquest dissabte fotografies de la princesa Elionor, hereva al tron espanyol i, entre d'altres títols, princesa de Girona, en el que han volgut escenificar com una acció de protesta contra la monarquia i contra la "repressió" als activistes que s'oposen a aquesta. La crema s'ha produït davant del Teatre-Museu Dalí de Figueres (Alt Empordà), emplaçament que Elionor va visitar el 2022 i que vinculen, a través de la Fundació Gala-Salvador Dalí, com a patrons de la Fundació Princesa de Girona. En concret, s'han emprat retrats de la princesa espanyola vestida amb la roba militar de la formació castrense que va rebre al llarg de l'any passat a l'Acadèmia General Militar de Saragossa. 

Amb l'acció, els activistes gironins denuncien "la repressió contra els activistes antimonàrquics i la permissivitat cap als simpatitzants de la monarquia borbònica", segons han expressat a través d'un comunicat, tot seguit al·legant que durant les visites reials a Girona "els mossos veten l'accés i reprimeixen a grups de persones amb estelades o pancartes antimonàrquiques i, en canvi, permeten l'accés i protegeixen a grups de persones amb banderes espanyoles i pancartes monàrquiques". Coincideix també amb el centenari de diverses detencions el 15 de maig de 1924 durant un intent de protesta contra una visita del rei Alfons XIII a Figueres. 

A banda de la protesta d'aquest dissabte, el CACG ha organitzat pel dimecres vinent, 24 d'abril, un acte de suport a 4 activistes antimonàrquics encausats arran de la manifestació del 5 de juliol de 2023 a Caldes de Malavella (la Selva), quan es van reunir unes 500 persones sota el lema "Fora la monarquia, visca la terra" contra la visita dels monarques per presidir els Premis Fundació Princesa de Girona. En l'acte de dimecres participaran representants d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana i l'expresident de la Generalitat Quim Torra.

activistes cacg antimonàrquics girona a figueres
Protesta antimonàrquica a Figueres / CACG

Acció recurrent emparada en la llibertat d'expressió, segons el TEDH

No és la primera vegada que es cremen fotografies de membres de la monarquia espanyola a Girona, en el que és ja una acció de protesta recurrent al llarg dels anys i que ha arribat als jutjats i, fins i tot, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per dirimir sobre els límits de la llibertat d'expressió. L'alt tribunal europeu ja va concloure l'any 2018 que cremar fotos del Rei és llibertat d'expressió, després d'una causa oberta per injúries a la Corona per part de l'Audiència Nacional perquè activistes gironins van cremar fotografies de Joan Carles I el 2007. "La llibertat d'expressió s'estén a informacions i idees que ofenguin, xoquin o molestin" i forma part del "pluralisme, tolerància i amplitud de mires sense les quals no hi ha una societat democràtica", va apuntar Estrasburg. Després d'aquest cas, a Girona també s'han cremat fotografies de Felip VI, acció que sectors conservadors i monàrquics han criticat amb duresa, i, ara com a novetat, d'Elionor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!