Formacions de dreta espanyolista com el PP i Ciutadans, al costat de l'extrema dreta de Vox, s'han manifestat aquest diumenge a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra el president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez. La concentració l'havia convocat per aquest migdia la plataforma antiindependentista Cataluña Suma por España. Aquesta concentració mirava de reproduir a Catalunya la manifestació que aquest dissabte va tenir lloc al centre de Madrid. A la capital espanyola es van congregar unes 31.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a la comunitat madrilenya. Segons informa l'agència Europa Press, en el cas de Barcelona s'han aplegat a la plaça Sant Jaume.

La concentració ha omplert la plaça fent onejar banderes d'Espanya i exhibint pancartes amb lemes com "Alta traïción" al costat de la fotografia del president del govern espanyol. El lema de la concentració és "España no se vende ¡No al chantaje separatista!". A la convocatòria s'hi haurien adherit al voltant de 70 entitats.

El president de l'entitat convocant, Javier Mejino, ha dit que l'objectiu de la concentració era el "d'evidenciar davant de l'opinió pública i la societat espanyola els problemes que té la governabilitat d'Espanya, estant supeditada i sotmesa al separatisme". Mejino ha afegit que treballen per tal que la governabilitat del país "no estigui mai supeditada a aquell que ni la volen ni la respecten". "Espanya no és ni uniforme ni una moneda de canvi", ha agregat, desitjant que es facin més manifestacions antigovernamentals.

El PP reivindica la Transició

El PP de Catalunya també s’ha afegit a la protesta. El seu president, Alejandro Fernández, ha explicat que la seva presència a la concentració tenia per objectiu “reivindicar la Constitució i no només això, sinó una manera de fer política que emana de la Transició espanyola”. Fernández ha recordat que la Constitució va ser aprovada pel 90% dels espanyols i que “on més suport va tenir va ser a Catalunya”.

Fernández ha afegit que la Transició “significa que podíem ser capaços de fer les coses junts, que no es feien les coses d’una meitat contra una altra meitat”. En canvi, ha dit, Sánchez pacta reformes amb “els separatistes” i amb això el que fa és “recuperar el pitjor de la política espanyola, el ‘trágala’ d’una Espanya contra l’altra”. Per això mateix, ha agregat, “no ho permetrem i farem tot el que sigui necessari perquè no succeeixi”.

L'extrema dreta defensa la moció de censura

Un dels partits que més interès ha posat en la concentració ha estat Vox. El seu líder, Ignacio Garriga, ha aprofitat la protesta per desplegar el seu discurs antigovernamental i ha assenyalat Pedro Sánchez ja no com un adversari sinó com "l'enemic més gran per al conjunt de la nació". El polític ultra acusa Sánchez de tenir unes "polítiques totalitàries" i unes lleis "lliberticides". Garriga ha defensat tirar endavant una moció de censura contra el govern socialista i d'Unidas Podemos.