L'Oficina Antifrau de Catalunya insta l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres a reclamar-li al seu alcalde, Nani Mora, 57.650 euros pel cobrament indegut de dietes per assistència al ple municipal, la junta de govern local o les comissions informatives durant el mandat 2015-2019. Segons es va establir a l'inici d'aquell mandat, el salari dels electes estaria vinculat a l'assistència als òrgans de govern i, a més, l'alcalde cobraria més que la resta perquè el seu càrrec era de "major responsabilitat". Segons Antifrau, però, aquest criteri "no s'ajusta a dret". L'Ajuntament diu que recorrerà la decisió i recorda que aquest sistema de pagament ja s'havia posat en pràctica altres mandats i també existeix en altres municipis.

En la resolució de la investigació que va avançar El Nacional fa un mes, Antifrau defensa que hi ha jurisprudència en aquest sentit i afirma que "el que es retribueix en les assistències és igual per a tots els assistents, produint-se discriminació si es dona un tractament desigual". En aquest sentit, l'OAC considera que l'Ajuntament ha d'iniciar un procediment de "reintegrament de les quantitats satisfetes indegudament".

En el cas de l'alcalde son 57.650 euros, dels quals 19.775 són dels plens d'aquell mandat, 16.275 de la junta de govern i 21.600 de la comissió informativa. També està afectat qui va ser primer tinent d'alcalde, Albert Sala, a qui li reclamen 800 euros del temps que, puntualment, va exercir d'alcalde accidental i també va beneficiar-se del cobrament diferenciat.

El govern està tranquil

Des del consistori estan tranquils i fonts del govern municipal han explicat a l'ACN que en mandats anterior, amb altres governs, el sistema de pagament per assistència diferenciada ja s'havia aplicat i que també s'aplica encara a altres municipis. "No sabem quina és la motivació", expliquen sobre la investigació d'Antifrau.

Fonts del govern municipal detallen, a més, que durant l'aprovació del cartipàs que fixava aquest sistema de pagament de les retribucions "el secretari mai va fer cap consideració negativa". L'Ajuntament presentarà al·legacions però ja avisa que si Antifrau manté el seu pronunciament, acabarà reclamant els diners a l'alcalde i al regidor.

Actualment, els regidors del govern municipal cobren una nòmina i cotitzen a la Seguretat Social, mentre que els grups de l'oposició mantenen el cobrament per assistència. De fet, fins que l'OAC no va advertir de la irregularitat, el maig d'aquest any, també els portaveus dels grups municipal cobraven més que els seus companys, un extrem que ara també s'ha corregit.

D'altra banda, el govern municipal convocarà la ciutadania a una audiència pública el pròxim diumenge 21 de novembre per donar explicacions sobre aquest cas.