L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha donat la categoria d’”alertadora” de corrupció a dues persones que han denunciat irregularitats en l’administració pública, des que va entrar en vigor de la llei 2/2023 -de protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, el febrer passat, i que desenvolupa la directiva europea Whistleblower de 2019-, segons han informat fonts de l’OAC a ElNacional.cat. El Parlament va aprovar que Antifrau sigui l’Autoritat Independent de Protecció de l’Informant a Catalunya, el març passat. I en aquests primers mesos, Antifrau ha aprovat dos casos i mig de protecció, mentre desenvolupa l’estructura i la normativa d'aquesta nova competència. Ha transcendit que en un dels casos es tracta d’una interina d’un ajuntament, que va patir represàlies a la seva feina perquè va denunciar irregularitats en la contractació de personal i que se li negava informació. Del segon cas, Antifrau no n'ha volgut donar detalls per preservar la seva seguretat.

En concret, s’indica que la llei 2/2023 té com a finalitat atorgar una protecció enfront de les represàlies a les persones que informin sobre alguna acció o en el seu àmbit professional, especialment en les administracions públiques; però també en l’àmbit privat si hi ha vincles amb el sector públic. També s'hi persegueix una major transparència i evitar casos de corrupció en tots els àmbits. Així, aquestes primeres dues "persones alertadores" (nom aprovat per Antifrau) i les que obtinguin aquesta categoria tindran: assistència efectiva davant de qualsevol autoritat implicada en la seva protecció davant de represàlies; assistència jurídica en els processos penals i civils, i suport financer i psicològic, de manera excepcional, si així ho decideix l'Autoritat Independent de Protecció de l'Informant, que a Catalunya és l’OAC.

Uns 14 casos revisats els darrers 5 anys

El director d’Antifrau, Miguel Angel Gimeno, ha estat un gran defensor que l’OAC assumís aquesta tasca protectora de l’informant, on la llei també preveu un règim sancionador, que s’ha de desenvolupar. Precisament, Antifrau ha revisat 14 casos de persones informants de corrupció i si calia la seva protecció des del 2018 i fins a l’entrada de la nova llei. D’aquest total, es va aprovar “l’empara” de tres persones, a través de la llei de l’Oficina i les seves normes internes i d’actuació. En l'article 15, s’afirma que l’Oficina, a més de garantir el seu anonimat, “ha de proporcionar assistència i assessorament a la persona denunciant o informant”. I especialment, si després de denunciar una irregularitat a Antifrau ha patit actes d’intimidació o de represàlies, com ara ser destituït, acomiadat o apartat de les seves funcions.

Les infraccions a denunciar

Es detalla que la llei 2/2023 atorga protecció únicament a les persones que informen sobre les infraccions en uns àmbits concrets, recollits en el Dret de la Unió. Per exemple, són: infraccions en la contractació pública; prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme; seguretat dels productes; seguretat del transport; protecció del medi ambient; protecció contra les radiacions i seguretat nuclear; seguretat dels aliments i pinsos; salut i benestar dels animals; salut pública; protecció dels consumidors; protecció de la intimitat i les dades personals, i seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació.

A més, s’informa que la llei també cobreix les accions o omissions constitutives d’infracció penal o administrativa greu o molt greu, que no està previst a la directiva europea.