La Fiscalia Anticorrupció està decidida a "arribar fins al fons de la qüestió" en el cas de l'escàndol de les mascaretes de la Comunitat Madrilenya on Tomás, el germà de la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, va cobrar 283.000 euros com a comissionista de la venda d'aquestes en plena pandèmia l'any 2020. La investigació està ara mateix oberta en forma de diligències d'investigació penal i exigirà interrogar a Tomás però també que presenti, d0una vegada, tota la informació bancària que acrediti l'operació en la que va embutxacar-se una important quantitat sense ser un expert en salut ni participar de l'empresa que produïa les mascaretes. Així doncs, la Fiscalia demana quan i en quin concepte van ser executats els pagaments i totes les factures que acreditin aquests moviments, segons avança la Cadena Ser.

El gerent de l'empresa també serà interrogat

L'objectiu és Tomás Ayuso però també serà interrogat Daniel Alcázar, gerent de Priviet Sportive, l'empresa que va rebre l'adjudicació de les mascaretes. La Fiscalia no entén com en Tomás, un empresari sense experiència en aquesta matèria, va accedir a una contractació i quins lligams té el seu cobrament amb el fet de ser la germana de la presidenta madrilenya. La Ser també detalla que el resultat de les seves declaracions i de les altres diligències que s'executin en aquest acte "serien utilitzades en el cas que posteriorment la Fiscalia presentés una querella i fos obert un procediment judicial". Però aquest cas podria ser la punta de llança de molts altres. En total, Tomás Ayuso ha rebut a dit divuit contractes de la Comunitat madrilenya des de l'any 2017 fins el 2020, amb la seva germana al capdavant de l'administració o com a viceconsellera de Presidència i Justícia.

Un dels 18 contractes sospitosos

En els darrers dies, l'empresa on Tomás Ayuso assegura que treballa, segons consta en el seu Linkedin públic, ha intentat trencar qualsevol mena de lligam amb ell. Artesolar Iluminación, en un comunicat, va indicar que Tomás Díaz Ayuso va col·laborar amb la companyia com a assessor extern en el desenvolupament d'alguns projectes i que mai va pertànyer a la seva plantilla. Segons l'empresa, dedicada a la sostenibilitat energètica a través dels seus leds, tots els seus contractes públics amb organismes de la Comunitat de Madrid, des del 2015, pugen a 106.368 euros i tots ells s'han realitzat sense intervenció de cap comercial extern ja que s'han gestionat a través de la plataforma de contractació. Aquesta quantitat que va indicar l'empresa no concorda amb els contractes publicats al portal de Transparència de la Comunitat de Madrid ja que els 18 contractes adjudicats del 2017 al 2020 ascendeixen a 113.180 euros (més IVA); igual que tampoc no apareixen contractes adjudicats a partir del 2015, només del 2017. 

Sobta com molts d'aquests divuit contractes es justifiquin d'una forma molt abstracta amb el concepte de "varis" o "làmpara". Alguns dels exemples: 13 setembre de 2019, 'Varis', per 4.828 euros des de la Conselleria de Sanitat per a l'Hospital Ramón y Cajal; 23 setembre de 2019 'Varis' dotats amb 3.219 euros des de la Conselleria de Sanitat per a l'Hospital Ramón y Cajal; 26 novembre de 2019 'Làmpara' per un valor de 11.943 euros des de la Conselleria de Sanitat per a l'Hospital Ramón y Cajal.