Anna Grau (Girona, 1967), periodista i escriptora que després de passar molts anys fora de Catalunya, ha tornat a casa com a diputada de Ciutadans al Parlament. Amb l'Anna ens vàrem conèixer fa més de 30 anys a Catalunya Ràdio. No ens havíem vist mai més. Podeu veure la retrobada i la conversa en aquest vídeo on ens acabem tirant els plats pel cap!

 

Quan ens vàrem conèixer, l'Anna també era redactora de política del diari Avui del que més endavant va ser delegada a Madrid. Tenia un perfil clarament nacionalista i en aquella època deia "Catalunya és una nació!". Li pregunto els motius d'aquest canvi tan gran en la seva manera de pensar i em diu "que s'ha desenganyat d'una sèrie de postulats que semblaven integradors i progressistes i no ho eren".

Catalunya s'independitzarà d'Espanya el dia que les granotes criïn pèl i vagin al barber

De cop i volta, a mitja entrevista, l'Anna Grau es treu la mascareta tot i que som dins el Parlament, mira a càmera i diu: "Jo això de la independència no m'ho he cregut mai... He estat prou temps fent de periodista de 'la cosa' per saber que Catalunya s'independentizarà d'Espanya el dia que les granotes criïn pèl i, a més a més, vagin al barber".

Anna Grau al Parlament / Roberto LázaroAnna Grau es treu la mascareta cada vegada que parla de la independència de Catalunya / Roberto Lázaro

De fet, l'Anna es treu la mascareta cada vegada que parla de la independència de Catalunya. Per exemple, se la torna a treure quan assegura que "de moment el que tenim és una immensa majoria de catalans emprenyats, independentistes i no independentistes. Tens a tothom fumant amb pipa".

La meva mare deia que l'Àngel Colom era un imbècil

L'Anna Grau ens explica que s'ha criat en una família molt catalanista i recorda que a casa seva quan el catalanisme va començar a virar cap a l'independentisme hi havia apassionades discussions: "La meva mare, per exemple, deia que l'Àngel Colom era un imbècil...".

Insults i comentaris masclistes per la seva manera de vestir

Anna Grau també ens explica el terrabastall que hi ha haver fa poques setmanes al Parlament quan la van insultar i va rebre comentaris masclistes per la seva manera de vestir. Un regidor de Junts a Port de la Selva la va comparar amb una prostituta.

Sóc catalaníssima i la meva catalanitat m'ha portat a fitxar per Ciutadans

"A mi em va la marxa. Sóc catalaníssima i la meva catalanitat és la que m'ha portat a fitxar per Ciutadans", diu l'Anna. Recorda que, quan escrivia a l'Avui, gent com l'Antonio Baños se'n reien de mi perquè ells eren moderns i divins perquè escrivien en castellà i a tu et veien com la Heidi i la cabra. Després, però, en un temps rècord, això va donar la volta i es va invertir la tendència. De cop i volta, defensar l'ideari catalanista va deixar d'estar mal vist i va passar a estar molt ben vist però pel camí es van perdre els valors que això representava: valors d'integració, de defensa del dèbil i de defensa de la llengua catalana. Per mi es converteix en una bomba de rellotgeria, sobretot en l'àmbit del periodisme", diu l'Anna.

 

Entrevista Xavi Freixes - Anna Grau / Roberto LázaroAnna Grau i Xavi Freixes s'acaben tirant els plats pel cap en aquesta entrevista en vídeo al Parlament / Roberto Lázaro

No et fa por haver-te fet de Ciutadans quan les enquestes diuen que serà un partit residual?

Li pregunto si no li fa por haver-se fet de Ciutadans que acaba de patir una patacada història i les enquestes els continuen pintant bastos. De fet, diuen que serà residual. També li preguntem què creu que ha fet malament el partit per caure en picat d'aquesta manera. 

Forta enganxada d'Anna Grau amb l'equip d'ElNacional.cat

L'entrevista acaba com el Rosari de l'Aurora! L'Anna, de cop i volta, ataca ElNacional.cat perquè, segons ella, fa articles barroers i desagradables. "El teu mitjà no és el més elegant", em diu però quan li demano que concreti els motius (articles o titulars) que la porten a parlar així d'ElNacional.cat no en recorda cap. És a dir, segons ella som un desastre i ho fem tot fatal però no recorda ni sap explicar exactament per què. Un diari que ha anat al Parlament a entrevistar l'Anna Grau perquè, com no pot ser d'altra manera, pugui dir el que vulgui. Només faltaria!

Amb l'Anna també parlem del polèmic gag d'en Peyu i en Jair Domínguez al programa Bricoheroes de TV3. Si voleu veure i sentir els detalls de la conversa amb l'Anna Grau no us perdeu el vídeo que podeu veure a l'inici d'aquest article.